FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Prodi i još šest kandidata za premijerskog kandidata ljevice

RIM, 13. listopada 2005. (Hina) - Ukupno sedam kandidata suočit će se unedjelju na biralištima za premijerskog kandidata oporbenog lijevogcentra, koji će se u svibnju 2006. suprotstaviti na izborima čelnikudesnog centra premijeru Silviju Berlusconiju.
RIM, 13. listopada 2005. (Hina) - Ukupno sedam kandidata suočit će se u nedjelju na biralištima za premijerskog kandidata oporbenog lijevog centra, koji će se u svibnju 2006. suprotstaviti na izborima čelniku desnog centra premijeru Silviju Berlusconiju.

U Italiji će se u nedjelju od 9 do 22 sata održati primarni izbori Unije lijevog centra, na kojima treba izabrati premijerskog kandidata za parlamentarne izbore 2006. Riječ je o potpuno novoj inicijativi na nacionalnoj razini.

Slična je inicijativa lijevog centra provedena za izbor kandidata za predsjednika regije Puglia. Izabrani kandidat, Niki Ventola (komunista i deklarirani homoseksualac), na opće iznenađenje, zatim je pobijedio i u regionalnim izborima i postao guverner regije Puglia. To se regionalno iskustvo sada proširuje na cijelu Italiju.

Glasovanju će moći pristupiti bilo koja građanka i građanin koji namjeravaju potpisati Projekt Unije i uplatiti prilog od najmanje 1 eura. Moći će glasovati i strani državljani koji najmanje tri godine žive i rade u Italiji, kao i svi talijanski građani u inozemstvu koji imaju pravo glasovanja i za talijanski Parlament. Izborni listići Talijana u inozemstvu i potrebna dokumentacija morat će stići na naznačeno biračko mjesto do 22 sata 16. listopada.

Kandidati na izborima unutar lijevog centra za premijerskog kandidata koalicije su: Fausto Bertinotti, čelnik Komunističke obnove; Antonio Di Pietro, čelnik Italije vrijednosti; Ivan Scalfarotto, neovisni kandidat; Simona Panzino, aktivistkinja Action (udruga rimskih "neposlušnika" koja se bori za pravo na stan); Alfonso Pecoraro Scanio, čelnik Zelenih; Romano Prodi, čelnik Unije i bivši predsjednik Europske komisije i Clemente Mastella, čelnik UDEUR-a (stranke centra).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙