FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Svečanim postrojavanjem preživjelih pripadnika Jedinice za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Rakitje u vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju pokraj Zagreba obilježena je danas 15. obljetnica ustroja te postrojbe iz koje je nastala 1. gardijska brigada Hrvatske vojske, poznati "Tigrovi". Postrojba je osnovana 5. listopada 1990., kada jedna skupina iz postrojbe prvih hrvatskih redarstvenika prelazi u bazu Rakitje, gdje se ustrojava kao Jedinica za posebne namjene MUP-a u rangu bojne. Na današnjoj svečanosti pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića te ministara obrane i unutarnjih poslova Berislava Rončevića i Ivice Kirina, a u organizaciji udruge "Tigar 90./91.", položen je temeljni kamen na mjestu budućeg spomen-doma udruge te su položeni vijenci u znak sjećanja na poginule pripadnike "Tigrova" na spomen-obilježju u vojarni.

RIJEKA - Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji hodočastili su danas u svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci. Tradicionalno peto hododašće u marijansko svetište na Trsatu organiziralo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a sudjelovalo je oko 1100 hodočasnika iz svih županija te brojnih udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Nakon procesije na mjestu služenja mise u Marijinu perivoju, u sklopu svetišta, okupljene hodočasnike pozdravili su gvardijan svetišta Lucijan Jagec, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor te riječka dogradonačelnica Romana Jerković.

MLINI - Dvodnevni deseti, jubilarni susret ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK), u organizaciji Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo, na kojem se okupilo oko dvjesto sudionika - ribara, predstavnika Vlade i državnih institucija, završen je danas u Mlinima kraj Dubrovnika, priopćila je Hrvatska obrtnička komora. U zaključcima sa skupa zatraženo je od Vlade da hitno počne pregovore o partnerstvu u ribarstvu s EU, kako bi Hrvatski Sabor mogao donijeti Odluku o primjeni zaštićenog ekološko-ribarskog pojasa u cijelosti. Ribari također traže uvođenje tržišne kompenzacije ribarima za ulovljenu ribu, rakove, mekušce i školjke od 14% po izdanoj fakturi.

BENKOVAC - Ministar za kulturu Božo Biškupić izjavio je na otvorenju gradske knjižnice u Benkovcu da su ulogu i značaj knjižnica i knjižničarstva za kulturu, znanost, gospodarski napredak društva i individualni razvoj pojedinca potvrdile brojne civilizacije i povijest. Knjižnica u Benkovcu otvorena je u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2005. Investicija obnove zgrade stare benkovačke škole i preobrazba u gradsku knjižnicu stoji 4.455.000 kuna, a sredstva su izdvojena iz Ministarstva kulture, Zadarske županije i grada Benkovca.

ZAGREB - Socijalna je politika u posljednjih petnaest godina, koliko traju tranzicijski procesi u Hrvatskoj, marginalizirana, a unutar toga posebno je marginalizirano pitanje siromaštva, izjavio je Siniša Zrinščak iz Studijskoga centra socijalnog rada zagrebačkoga Pravnog fakulteta, sudjelujući danas u radu dvodnevne međunarodne znanstvene konferencije "Siromaštvo i solidarnost: Hrvatska u proširenoj Europi", koja je počela jučer u Zagrebu. Govoreći o licima siromaštva u Hrvatskoj na osnovi istraživanja Hrvatskog Caritasa, Ivan Rimac s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" ustvrdio je kako je u Hrvatskoj velik postotak stanovništva - 60 posto - na rubu siromaštva, 30 posto pripada srednjem sloju, a 7,6 posto stanovništva čini skupinu bogatih.

ZAGREB - Siromaštvo ugrožava ljudsko dostojanstvo i sudjelovanje u životu društvene zajednice, ističu u izjavi za javnost sudionici dvodnevne međunarodne znanstvene konferencije "Siromaštvo i solidarnost: Hrvatska u proširenoj Europi", koja je danas u Zagrebu završila s radom. U izjavi se ističe kako je stvaranje "ozračja solidarnosti i povjerenja u društvu" temelj za rješavanje problema siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj te uvjet za postizanje socijalnih standarda i uspješnu integraciju Hrvatske u Europsku uniju.

ZAGREB - Filmska i televizijska zvijezda Pamela Anderson poslala je pismo hrvatskim modnim dizajnerima, moleći ih da u svojim kreacijama ne koriste životinjsko krzno, doznaje se danas u Udruzi prijetelji životinja. Američka zvijezda je svoj apel hrvatskim dizajnerima poslala u ime organizacija People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) i Prijatelja životinja te NOKIA Cro-a-portera, nakon što se na sličan način ranije obratila američkim i nekim europskim dizajnerima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙