FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 13. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Slovačka Hrvatskoj nudi pomoć svojih vrhunskih stručnjaka kako bi brzo obavila pregovore o članstvu u Europskoj uniji te konkretan prijedlog za približavanje NATO-u, rekao je u četvrtak u Zagrebu slovački premijer Mikulaš Dzurinda nakon sastanka sa svojim domaćinom, premijerom Ivom Sanaderom. Dzurinda je došao u službeni posjet Hrvatskoj kao prvi premijer otkako je Zagreb 3. listopada otvorio pregovore s EU-om, što je Sanader posebice pozdravio jer je "Slovačka zaista davala punu potporu Hrvatskoj od samih početaka ... u svim fazama, a posebno premijer Dzurinda". U zajedničkoj izjavi novinarima slovački se gost osvrnuo na sam datum 3. listopada kazavši da toga dana u Europi nije bilo baš puno ljudi koji su vjerovali da će Zagreb početi pregovore. "Ali nas dvojica vjerovali smo u to i na tome smo radili", rekao je Dzurinda.

ZAGREB - Pregovaračka skupina za znanost, istraživanje, obrazovanje i kulturu održala je u četvrtak u Zagrebu prvi pripremni sastanak uoči početka screeninga, dubinske analize usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, koji za ta poglavlja počinju u sljedeća dva tjedna u Bruxellesu. Pregovaračka skupina od šezdesetak stručnjaka zadužena je za dva poglavlja acquis communatairea, europske pravne stečevine, koju će Hrvatska morati usvojiti tijekom pristupnih pregovora s EU-om. Riječ je o poglavljima znanost i istraživanje i obrazovanje i kultura. Voditelj pregovoračke skupine Pero Lučin rekao je da svaki član dobio precizna zaduženja. Početak postupka screeninga za poglavlje znanost i istraživanje predviđen je za 20. listopada u Bruxellesu.

BRUXELLES - Europska komisija u četvrtak je izvijestila je da virus ptičje gripe otkriven u Turskoj pripada tipu H5N1 koji je u Aziji prouzročio smrt šezdesetak osoba od kraja 2003. "Imamo potvrdu da virus otkriven u Turskoj pripada visoko patogenom tipu H5N1", izvijestio je europski povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača, Markos Kyprianou. "Prema informaciji koju smo nedavno primili, postoji izravna veza s nedavnim virusom otkrivenim u Rusiji, Mongoliji i Kini", rekao je. Prošli je tjedan potvđeno postojanje ptičje gripe u Turskoj, no čekali su se dodatni testovi kako bi se ustvrdilo je li riječ o visoko patogenom virusu H5N1.

STOCKHOLM - Nobelova nagrada za književnost 2005. dodijeljena je engleskom dramatičaru Haroldu Pinteru, objavila je u četvrtak Švedska akademija. Harolda Pintera, rođenog 1930. u Londonu, "općenito se smatra najuglednijim predstavnikom engleskog dramskog kazališta druge polovice 20. stoljeća", priopćila je Akademija. Počeo je 1957. kao dramatičar sa "Sobom". Jedan od njegovih prvih komada "Rođendan" (1957.), u početku fijasko, postao je jedno od njegovih najizvođenijih djela. Nobelova nagrada za književnost zaključuje ovogodišnju sezonu Nobelovih nagrada. Nagrada se svake godine svečano uručuje 10. prosinca, na obljetnicu Nobelove smrti u San Remu 1896. godine.

MOSKVA - Čečenski separatisti preuzeli su odgovornost za napad na sigurnosne snage u Nalčiku, glavnom gradu ruske kavkaske republike Kabardino-Balkarija, u priopćenju koje je prenijela internetska stranica Kavkaz-Center bliska separatistima. Na stranici se iznosi detaljan prikaz događaja, koji se temelji na informacijama iz "izvora okupacijskih snaga", misleći na ruske, prije spominjanja "kratkog priopćenja koje su poslali mudžahedini".

ZAGREB/MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedio je potpunu blokadu Nalčika, glavnog grada ruske republike Kabardino-Balkarije, koja se nalazi nedaleko od Čečenije, kako bi osujetio bijeg militanata koji su napali taj grad na sjevernom Kavkazu u četvrtak ujutro, javile su ruske novinske agencije. "Vladimir Putin je naredio da se poduzmu mjere za potpuno blokiranje grada kako ni jedan napadač ne bi uspio izaći. Bit će likvidirani svi koji budu zateknuti s oružjem u rukama i koji će pružati oružani otpor", rekao prvi zamjenik ruskog ministra unutarnjih poslova Aleksandr Čekalin nakon razgovora s Putinom. Podaci o broju mrtvih civila variraju. Agencija Interfax se poziva na izvore u administraciji te ruske republike i navodi da je poginulo oko 20 ljudi.

MONROVIA - Nekadašnja nogometna zvijezda George Weah preuzeo je od ekonomistice s Harvarda Ellen Johnson Sirleaf vodstvo na predsjedničkim izborima u Liberiji, pokazali su u četvrtak nepotpuni izborni rezultati. Državno izborno povjerenstvo u srijedu navečer priopćilo je rezultate sa 102 biračka mjesta u devet okruga i Weah je, kao kandidat Kongresa za demokratske promjene imao 27,5 posto glasova, što je devet posto više od protukandidatkinje. Izborno je iznenađenje gotovo nepoznati Joseph Korto iz Liberijske stranke jednakosti koji se pomaknuo na drugo mjesto s 18,5 posto osvojenih glasova. Johnson Sirleaf iz Stranke jedinstva, koja je smatrana izbornim favoritom, pala je s prvoga na treće mjesto sa 16,7 posto glasova.

DUŠANBE - Američka državna tajnica Condoleezza Rice otputovala je u četvrtak iz Tadžikistana u Pariz, čime je završila trodnevnu turneju po srednjoj Aziji usredotočene na demokratizaciju tog područja. Rice je posjetila i Kirgistan gdje je dobila uvjeravanja da će tamošnja vlada zadržati američku bazu blizu Biškeka, potom Kazahstan i Tadžikistan, gdje je pozvala režime tih zemalja da se više angažiraju na demokratizaciji. Američka ministrica nakratko je posjetila Afganistan radi razgovora o borbi protiv trgovine drogom, te Pakistan kako bi uvjerila lokalne vlasti u podršku Washingtona nakon tragičnog zemljotresa u subotu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙