FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 14. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do12,30 sati.
ZAGREB, 14. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Autocesta A2 Zagreb-Krapina, odnosno njezin nastavak D1 od Velike Vesi do GP Macelj, bit će u oba smjera zatvorena oko 14,45 sati zbog prolaska sudionika sastanka predsjednika srednjoeuropskih država, što će potrajati do 16 sati, izvijestio je Hrvatski autoklub. Iz istog će razloga u 14,30, te u 19,15 biti zatvoreni granični prijelazi Macelj i Lupinjak u oba smjera, svaki put na otprilike 90 minuta. Zbog velikih gužvi u Zagrebu, HAK moli vozače da od 14,30 do 16 sati izbjegavaju vožnju Zagrebačkom obilaznicom od čvora Zaprešić do čvora Buzin-Zagreb jug, cestom D30 od Velike Gorice prema Zagrebu, Slavonskom avenijom od Držićeve do Hrvatske bratske zajednice, zatim Av. Dubrovnik do Av. Većeslava Holjevca, ulicama koje sijeku ulicu Savezne Republike Njemačke, te križanjem Savske ceste i Vukovarske, također zbog summita.

ZAGREB - Početak današnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora obilježio je zahtjev klubova HSP-a i IDS-a da nadležne institucije istraže pisanje tiska da je bivša koalicijska vlast prisluškivala vjerske dostojanstvenike, sportaše i političare. "Ne smijemo dopustiti ovakve špekulacije koje mogu samo štetiti Hrvatskoj u procesu pregovora s EU", rekao je Pero Kovačević iz HSP-a, istaknuvši da ako se medijski napisi pokažu istinitima netko za to mora odgovarati. I Damir Kajin iz IDS-a smatra da saborski zastupnici moraju dobiti neku informaciju o aferi koju spominje tisak. Potpredsjednik Sabora Luka Bebić najavio je da će o zahtjevima HSP-a i IDS-a izvijestiti premijera Ivu Sanadera i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

ZAGREB - Rast proračunskih prihoda u prvih šest mjeseci od 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, 5,1 postotni rast BDP-a u drugom tromjesečju, rast izvoza i prihoda od poreza, rast industrijske proizvodnje od 4,7 posto, podaci su koji svjedoče o pozitivnim ekonomskim kretanjima u Hrvatskoj, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker, predstavljajući u Hrvatskom saboru Izvješće o izvršenju proračuna u prvom polugodištu. Šuker je naveo da unatoč "problematičnom" gospodarskom rastu i slabijem punjenju proračuna u prva tri mjeseca ove godine, drugo tromjesečje, a posebno srpanj, kolovoz i rujan, pokazuju potpuno suprotnu sliku.

ZAGREB - Nezapamćene prometne gužve jučer zabilježene u Zagrebu za policiju su bile očekivane i nisu se mogle izbjeći zbog mjera osiguranja summita srednjoeuropskih predsjednika država, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je rukovoditelj Stožer osiguranja i zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić ustvrdio da je medijska tvrdnja o raspadu policijskog sustava osiguranja "tendenciozna i notorna glupost". U osiguranju summita nije bilo niti jednog propusta, na čemu su nam čestitale i sigurnosne službe zemalja, čiji predsjednici su stigli u Zagreb, izjavio je Bukvić, dodajući kako je za policiju sigurnost sudionika summita bila primarna. Zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak složio se da su jučerašnji prometni zastoji nezabilježeni u Zagrebu, ali tvrdi da su isto takve i sigurnosne mjere koje su poduzete te da se "nije moglo drugačije".

ZAGREB - Dragutin Horkić pobjednik je ljetnog ciklusa literarnoga natječaja SMS Poezija koji je u lipnju pokrenuo Međunarodni institut za književnost u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom za razvoj mobilnih aplikacija Mobart. Na natječaj je pristiglo 500-tinjak pjesama, najviše ljubavne tematike, a povjerenstvo sastavljeno od profesora hrvatskoga jezika i književnosti odlučilo se za pjesmu Dragutina Horkića (Otac je pronašao kompas/Sin je po kompasu plovio/Unuk je kompas izgubio/Pa opet plovimo po zvijezdama). Dragutin Horkić (Slavonski Brod, 1925.) završio je Filozofski fakultet u Zagrebu, višegodišnji je novinar i urednik na Hrvatskom radiju (Radio Zagrebu). Piše prozu i dramske tekstove, prevodi s engleskog, ruskog i njemačkog.

SINJ - Uprava Viteškog alkarskog društva (VAD) upozorila je danas kako će smanjenje predviđenih sredstava u gradskom proračunu za Alkarske dvore odgoditi početak izgradnje tog značajnog kulturnog objekta, iako su već izvršene sve potrebne pripreme. Naime, rebalansom proračuna grada Sinja za ovu godinu, koji je prihvatilo Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici, umanjena su sredstva za gradnju Alkarskih dvora s planiranih 1,5 milijuna kuna na 640 tisuća kuna. VAD u priopćenju dalje navodi kako se očekuje da će hrvatska država, odnosno nadležna ministarstva, dati obećanu financijsku potporu kako bi se zatvorila financijska konstrukcija.

ZAGREB - Dvodnevni znanstveni skup "Hrvatski kao drugi i strani jezik", koji je organiziralo Hrvatsko filološko društvo u suorganizaciji s Hrvatskom maticom iseljenika, počeo je s radom jutros u Zagrebu. O značenju učenja hrvatskoga jezika i programima njegove poduke u svijetu govorili su prorektorica zagrebačkoga Sveučilišta Vlasta Vizek Vidović, ravnateljica Zavoda za prevođenje Ministarstva za vanjske poslove i europske integracije Jasminka Novak, Sanja Sueto iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Silvija Letica iz Hrvatske matice iseljenika. Vizek je ocijenila kako je taj skup povijesni trenutak za hrvatski jezik i kulturu. Hrvatski jezik postaje jedan od službenih jezika Europske unije, napomenula je Novak, dodajući kako učenje hrvatskoga jezika postaje dio naše promocije i strategije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙