FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 12. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor uvrstio je večeras u dnevni red tekuće sjednice prijedlog rezolucije koja bi trebala biti strateški dokument u procesu pregovaranja Republike Hrvatske o punopravnom članstvu u EU. Tekst rezolucije danas popodne na zatvoreno je sjednici jednoglasno prihvatio Nacionalni odbor za praćenje pregovora, a u njemu se, uz ostalo, kao jedan od ciljeva pregovora navodi ulazak Hrvatske u članstvo EU do izbora za Europski parlament 2009. godine. Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks naglasio je kako je cilj rezolucije pokazati puni konsenzus parlamentarnih stranaka i demonstrirati jedinstvo Hrvatskog sabora o bitnim pitanjima pristupa EU. O tekstu rezolucije Hrvatski sabor trebao bi raspravljati sutra.

ZAGREB - Hrvatska Vlada sutra će utvrditi zakonski prijedlog o hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga te paket zakona o bankarstvu i financijama. Banski dvori sutra bi se tako trebali očitovati o prijedlozima da se izmijene Zakon o deviznom poslovanju, Carinski zakon i Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima. Pred članovima Vlade naći će se i prijedlog zakona o opskrbi krvnim pripravcima, jedan od zakona iz paketa EU-a. Članovi Vlade sutra bi trebali utvrditi i nacionalnu strategiju razvoja intelektualnog vlasništva do 2010. te se očitovati o ugovoru s gradom Zagrebom o osnivanju Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskoj tehnologiji.

ZAGREB - Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin primila je danas predstavnika visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR-a) u Hrvatskoj Jean Claude Concolata, priopćeno je iz tog Ureda. Na sastanku se razgovaralo o brojnim pitanjima vezanim uz zaštitu prava žena povratnica, s posebnim naglaskom na zadaće Hrvatske u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Polazeći od važnosti ravnopravnosti spolova Concolato je predložio je suradnju Vladinu Uredu na pitanjima zaštite prava žena povratnica. Predstojnica Ureda i predstavnik UNCR-a pri tome su dogovorili prijedloge zajedničkih aktivnosti s ciljem osvješćivanja sredine o specifičnim problemima žena povratnica i unaprjeđenja njihova položaja.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke danas je pod predsjedanjem guvernera Željka Rohatinskog, razmotrio gospodarska i novčana kretanja u prethodna tri mjeseca, i usvojio monetarnu projekciju za posljednje ovogodišnje tromjesečje. Kako se navodi u priopćenju HNB-a, u gospodarskim kretanjima najznačajniji je ubrzani rast bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju, što nagovještava da će i cjelogodišnji rezultat biti bolji nego što se ranije procjenjivalo. Što se tiče cijena, njihov rast je također u proteklom dijelu godine iznad očekivanoga, te se procjenjuje da bi godišnja stopa inflacije mogla iznositi oko 3,7 posto. Predviđa se da bi krajem ove godine inozemni dug mogao iznositi oko 83 posto bruto domaćeg proizvoda. Imajući sve to u vidu, Savjet HNB-a ocijenio je da u preostalom dijelu godine neće biti bitnih promjena u novčanoj politici.

SPLIT - Skupština Splitsko-dalmatinske županije na današnjoj je sjednici velikom većinom glasova odbila prijedlog vijećnika HČSP-a Tadije Baruna da se sa sjednice uputi potpora pritvorenom novinaru Josipu Joviću. Predsjednik Županijske skupštine Živko Nenadić iz HDZ-a odbio je taj prijedlog riječima da se predstavničko tijelo ne smije miješati u sudski postupak. Na to su oštro reagirali dr. Branimir Lukšić iz Hrvatskog bloka i dr. Niko Tomić iz HSP-a tvrdnjom da davanje potpore nije miješanje u sudski postupak. Pošto je Kruno Peronja iz HDZ-a kazao da se sudski postupak protiv novinara Jovića vodi po zakonu i propisu te da bi i deklarativna potpora bila miješanje, prišlo se glasovanju. Za potporu Joviću od 51 bilo je 10 vijećnika HČSP-a, HSP-a i Hrvatskog bloka.

ZAGREB - U pogonu tvornice Chromos na zagrebačkom Žitnjaku jutros je došlo do naglog zagrijavanja rezervoara s kemikalijama, a moguća nesreća spriječena je zbog pravodobne intervencije vatrogasaca, doznaje se u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Radnici Chromosa (tvornice smola) na Žitnjaku u 7,12 sati dojavili su da postoji opasnost od požara zbog naglog zagrijavanja rezervoara s kemikalijama, izjavila je glasnogovornica Državne uprave za zaštitu i spašavanje Tatjana Čumpek. U Chromosovu pogonu je 20 gasitelja JVP Zagreb s osam vozila nekoliko sati hladilo rezervoare. Kako se radi o kemikalijama koje u kontaktu stvaraju gust dim, gasitelji su ih razrijeđivali vodom da ne bi došlo do burne reakcije, rekla je Čumpek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙