FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 12. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je u prvom čitanju raspravio Prijedlog zakona o elektroničnom dokumentu, kojim Vlada kani potaknuti širu primjenu elektroničnog poslovanja među građanima. U raspravi o predloženom zakonu, kojega su podržali svi saborski klubovi, moglo se čuti da se Internetom u Hrvatskoj danas koristi oko 1,2 milijuna građana, ali da ih tek nešto manje od 20 posto koristi neke od usluga elektronskog poslovanja. HDZ, po riječima Krunoslava Markovinovića, predloženi zakon drži još jednim u nizu propisa kojima Vlada stvara preduvjete daljnjeg jačanja gospodarstva, kao i provođenja nužnih strukturnih reformi. Oporba, pak, zamjera zakonu da ništa ne govori o načinu primjene njegovih odredbi u praksi.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren 32. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije "Ambienta 2005", na kojoj se do 16. listopada predstavlja više od 600 izlagača od kojih je više od polovice iz 28 stranih zemalja. Otvarajući Ambientu, premijer Ivo Sanader poručio je da je jedna od većih zadaća vlade konačno obračunati s onima koji desetljećima iz Hrvatske izvoze trupce, poluproizvode i sirovine, a onda od tih trupaca i sirovina uvoze namještaj. Promjena postojeće proizvodne strukture u korist finalnih proizvoda, modernizacija tehnologije, kooperacija domaćih proizvođača, ulaganje u dizajn, marketing i slično, neke su od mjera koje je premijer najavio za povećanje konkurentnosti domaće drvnoprerađivačke industrije.

ZAGREB - Državno odvjetništvo RH (DORH) zatražilo je od HTV-a snimku emisije "Otvoreno", u kojoj se govorilo o slučaju splitskog novinara Josipa Jovića, zbog svoje arhive i to traženje nije povezano ni sa kakvom kaznenom prijavom, priopćeno je danas iz DORH-a. Ponukana napisima u današnjem dnevnom tisku da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić snimku HTV-ove emisije zatražio kako bi razmotrio mogućnost progona urednice Hloverke Novak-Srzić zbog kaznenog djela prisile nad pravosudnim dužnosnikom, glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin priopćila je da je snimku zatražila za potrebe arhive koju je započela slagati kronološki na temelju značajnih tema.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić potvrdio je da će najsiromašnije skupine građana moći ostvariti povrat novca od administrativne pristojbe koju će platiti liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Radi se o osobama koje su, prema rješenjima Centara za socijalnu skrb, korisnici socijalne pomoći za uzdržavanje, korisnici osobne invalidnine te korisnici doplatka za pomoć i njegu u punom opsegu. Njima će se, kako ističe ministar Ljubičić, priznati pravo na jednokratnu mjesečnu pomoć u najvećem iznosu od 30 kuna, koju će moći podići u nadležnom Centru za socijalnu skrb. Te se osobe, nakon posjeta liječniku, trebaju javiti u svoj Centar za socijalnu skrb i podnijeti zahtjev za povrat novca uz predočenje potvrde o plaćenoj pristojbi.

ZAGREB - Saborski Klub zastupnika HNS/PGS-a zatražio je danas da se žurno preispita i promijeni odluka prema kojoj se putni troškovi pacijentima plaćaju samo ako na pregled putuju dalje od sto kilometara, te da se iz nje izuzme stanovništvo koje živi na područjima od posebne državne skrbi, brdsko planinskim područjima i otocima. Zahtjev, koji potpisuje Nikola Ivaniš, Klub zastupnika HNS/PGS-a uputio je ministru zdravstva, predsjedniku saborskog Odbora za zdravstvo i predsjedniku Upravnog vijeća HZZO-a. Klub navodi da je plaćanje putnih troškova pacijentima samo ako na pregled putuju dalje od 100 kilometara izazvalo revolt i prosvjede pacijenata, a posebno onih na manje razvijenim područjima.

SPLIT - Nakon što je jučer Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo žalbe branitelja novinara Josipa Jovića na odluku o njegovu pritvaranju, njegov odvjetnik Vinko Ljubičić izjavio je kako je "sasvim izvjesno da će njegov branjenik biti izručen Haškom sudu" te da će "neovisno o tome kakva će biti odluka splitskoga suda svom branjeniku predložiti da se sam preda kako bi izbjegao dugotrajni boravak u zatvoru". Iako se, prema Ljubičićevim riječima, očekivala pozitivna odluka na žalbu za određivanje pritvora, Vijeće je u svojoj odluci, koju je dobio danas, ustvrdilo kako "Jović, po svemu što je do sada izjavio, ne pokazuje namjeru da se pojavi pred Međunarodnim sudom u Haagu, već svoju predaju uvjetuje vođenjem postupka pred hrvatskim pravosuđem".

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je, na telefonskoj sjednici, donijela Odluku o prijenosu sedam posto dionica naftne kompanije INA u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, izvijestio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Dionice se u Fond branitelja prenose bez naknade, a na današnji dan sedam posto dionica Ine iznosi 700.000 dionica. Prema Vladinoj odluci, sedam posto dionica Ine u Fond hrvatskih branitelja prenosi se sa svim pripadajućim pravima, uključujući i dospjelu dividendu od dana prijenosa dionica u Fond. Odluka o prijenosu stupit će na snagu kada na nju suglasnost da Hrvatski sabor, navodi se u samoj Odluci.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) opovrgnulo je današnje tvrdnje SDP-ovog saborskog zastupnika Ivice Pančića "da Vlada ne poštuje Zakon o pravima hrvatskih branitelja u dijelu koji se odnosi na privilegirani upis djece hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) u studentske domove. Opovrgavajući Pančićeve navode glasnogovornik MOBMS-a Berislav Živković izjavio je kako više od toga Ministarstvo nema što reći i da je "očito riječ o (Pančićevoj) potrazi za medijskim prostorom. U radu ministarstva svakodnevno se susrećemo s problemima hrvatskih branitelja, a koje nam je ostavio Ivica Pančić za vrijeme svoga mandata dok je bio ministar branitelja", izjavio je Živković Hini.

ZAGREB - SDP-ov saborski zastupnik Ivica Pančić ustvrdio je danas da Vlada ne poštuje Zakon o pravima hrvatskih branitelja u dijelu koji se odnosi na privilegirani upis djece ratnih invalida (HRVI) u studentske domove. Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Pančić je rekao da mu se javljaju brojni HRVI-i i upozoravaju da ne mogu djecu upisati u domove, da se prednost pri upisu uopće ne spominje u natječaju, te da nije promijenjen, odnosno da Pravilnik nije usuglašen s novim Zakonom. Naveo je da je HDZ u novi Zakon o braniteljima uvrstio odredbu po kojoj sva djeca HRVI-a imaju prednost pri upisu u studentske domove, ali da se ta odredba ne provodi u praksi.

RIJEKA - Pomorski promet u ovoj je turističkoj sezoni bio najkvalitetniji do sada, a zahvaljujući brodarima, lučkim upravama i kapetanijama u cijelosti smo zadovoljni odvijanjem domaćeg pomorskog prometa, kazao je danas u Rijeci državni tajnik za more u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić. Bačić je danas s predstavnicima brodara, lučkih uprava i kapetanija, lokalnih i područnih uprava Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije održao sastanak o prometnoj povezanosti na riječkom plovnom području. Po Bačićevim riječima, sudionici sastanka smatraju da je potrebno uvesti dodatne dnevne i noćne linije prema otocima Cresu, Malom Lošinju i Rabu, dodatne sezonske linije, više ulagati u izgradnju lučkih infrastruktura u lukama od županijskog značaja, a predložene su i diferencirane cijene u brzobrodskom prometu - za stanovnike otoka i ostale putnike.

VALBANDON - Državni proračun te filmska i industrija video igara lani su u Hrvatskoj zbog piratizacije izgubili osam milijuna eura, rečeno je danas na seminaru u Valbandonu o sprječavanju kompjuterskog kriminaliteta i zaštiti intelektualnog vlasništva. Državni proračun lani je izgubio četiri milijuna eura jer država nije uspjela taj iznos naplatiti putem poreza, a toliko su izgubili i proizvođači u filmskoj industriji i industriji video igara jer nisu uspjeli plasirati proizvode na tržištu, izjavio je Zoran Vujasin, zastupnik Društva za zaštitu audio vizualnih djela na seminaru koji se u Valbandonu održava od 11. do 14. listopada. Po njegovim podacima, od 1993. do lani zbog povrede intelektualnog vlasništva kazneno je prijavljeno 3700 osoba, a postupak se vodi tek u 600 predmeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙