FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 12. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestiiz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 12. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

BAGDAD

Politički čelnici šijita i Kurda u Iraku postigli su jučer navečer dogovor o mogućnosti izrade ustavnog amandmana nakon izbora u prosincu, u pokušaju da Arape sunite pridobiju za prijedlog Ustava o kojemu će se u subotu glasovati na referendumu, prenosi AFP izjavu visokog političkog dužnosnika.

"Dogovor je postignut zahvaljujući posredovanju američkog veleposlanstva kako bi se u skupštini koja će se izabrati 15. prosinca, osnovalo povjerenstvo za moguću izradu ustavnog amandmana", rekao je za AFP Jawad Maliki, drugi čovjek stranke Dawa premijer Ibrahima Džafarija.

"Povjerenstvo će nakon osnutka imati četiri mjeseca da počne s izradom amandmana", dodao je.

Uz izaslanike američkog veleposlanstva zaključivanju dogovora nazočili su britanski diplomati i izaslanici UN-a, a dogovor je predstavljen kao posljednji ustupak vođama arapskih sunita kako bi ovi pozvali narod da glasuje za prijedlog Ustava.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je jučer da očekuje ozbiljan odgovor na svoje pismo hrvatskoj MVPEI Kolindi Grabar Kitarović u kojemu je iznio slovenske rezerve na službeni prijedlog da se granični spor dviju država nakon 15 godina neuspješnog bilateralnog rješavanja prepusti međunarodnoj arbitraži, odnosno sudbenom tijelu.

"Ministrica mi je u utorak u Budimpešti na margini sastanka zemalja regionalnog partnerstva i država zapadnog Balkana rekla da je moje pismo pročitala i da će mi na nj odgovoriti. Ja na taj odgovor još čekam, a ono što je u hitnji o pismu izjavila za medije ne mogu smatrati ozbiljnim odgovorom", rekao je Rupel u utorak na večer u posebnom razgovoru za "Odmeve", drugu večernju informativnu emisiju slovenske radiotelevizije.

Rupel je u razgovoru ponovio svoje tvrdnje navedene u pismu kako Slovenija na temelju iskustva iz prošlosti ima razloga za rezerve u pogledu kredibilnosti Hrvatske kao pregovarača.

BERLIN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder (socijaldemokrat, SPD) kojemu istječe mandat potvrdio je jučer navečer da neće prihvatiti nikakvu dužnost i da neće "sudjelovati u sljedećoj vladi" koalicije koju treba predvoditi konzervativka Angela Merkel.

Govoreći o budućim pregovorima između SPD-a i kršćanskih unija CDU-a i CSU-a radi sastavljanja koalicijske vlade, Schroeder je kazao kako želi "pomoći da se oni dobro svrše".

Predsjednik SPD-a Franz Muentefering izjavio je u ponedjeljak da će Schroeder i dalje sudjelovati u radu SPD-a i u koalicijskim pregovorima o sastavljanju nove vlade, ali nije htio ništa reći o političkoj budućnosti kancelara koji je na vlasti od 1998.

To je prvi put da se kancelar kojemu istječe mandat javno očituje nakon sastanka u nedjelju u Berlinu između njegove stranke i kršćanskih unija, na kojemu je odlučeno da će ga na kancelarskoj dužnosti naslijediti Angela Merkel.

SPD i CDU-CSU trebaju početi pregovore radi donošenja programa i sastavljanja nove vlade. Pregovori koji će vjerojatno biti teški, trebali bi se završiti do 12. studenoga.

TEL AVIV

Predsjednik izraelske vlade Ariel Sharon jučer je, isključivši mogućnost pokretanja novih inicijativa, obećao da će u bliskoistočnom mirovnom procesu nastaviti s koracima prema uspostavi mira s Palestincima no samo ako i oni ispune svoj dio obveza.

Pozdravljajući stranačke čelnike prigodom obilježavanja židovske Nove godine Sharon je rekao da će nastaviti slijediti međunarodno podržane mirovne smijernice, plan mirovnog procesa na Bliskom istoku, koji predviđa uspostavu palestinske države. Sharon je tom prigodom i otklonio mogućnost stvaranja novih mirovnih planova.

"Nemamo što izumiti. Imamo plan koji je podržala vlada i koji može biti proveden ako Palestinci obave svoj dio. Jasno namjeravam to i nastaviti", rekao je Sharon.

Izrael ustrajava na tome da Palestinci prije no što Izrael poduzme daljnje korake raspuste palestinske skupine koje pribjegavaju nasilju.

BRUXELLES

NATO je sinoć odlučio da će uspostaviti zračni most za dopremu humanitarne pomoći Pakistanu koji je u subotu pogodio katastrofalan potres, priopćio je Sjevernoatlantski savez.

"Vijeće Sjevernoatlantskog saveza odobrilo je operaciju logističke zračne potpore humanitarnim naporima za Pakistan", na sjednici na kojoj su u utorak sudjelovali stalni predstavnici 26 zemalja članica NATO-a, ističe se u priopćenju.

Prvi zrakoplov Boeing NATO-ove flote sletjet će u srijedu u Sloveniju kako bi utovario namirnice prije leta za Pakistan, dodao je za AFP jedan NATO-ov dužnosnik.

MONROVIA

Euforija se danas pretvorila u nervozno iščekivanje dok izborna povjerenstva s baterijskim svjetiljkama prebrojavaju glasove prvih poslijeratnih izbora u Liberiji.

Mnogi Liberijci izbore održane u utorak smatraju povijesnom prilikom da im zemlja izađe iz razornoga kruga siromašna i nasilja.

Na prvim izborima nakon završetka građanskoga rata koji je uništio zemlju glavni su kandidati bili milijunaš i nogometna zvijezda George Weah i Ellen Johnson-Sirleaf, ekonomistica s Harvarda koja želi postati prva izabrana predsjednica neke afričke države.

Ukupno 206 osoba se natječe za 30 mjesta u Senatu, a 503 osobe su kandidati za 64 zastupnička mjesta u Narodnoj skupštini.

Ne dobije li nijedan kandidat apsolutnu većinu, drugi krug je predviđen za 8. studenoga.

PEKING

Drugi kineski svemirski brod s ljudskom posadom uzletio je jutros sa sjeverozapada zemlje, dvije godine nakon što se Kina priključila elitnome klubu svemirskih sila.

Astronauti Fei Julong i Nie Haisheng izabrani su između četrnaestorice pilota borbenih zrakoplova i bili su kandidati i za prvu kinesku misiju 2003. Ova će misija trajati pet dana.

"Nema razloga za brigu", prenijela je državna televizija njihove riječi uoči lansiranja. "Obavit ćemo svoju misiju. Vidimo se u Pekingu", rekli su.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙