FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Prijedlog Rezolucije o strategijskim odrednicama pregovora Hrvatske s EU naišao je danas na jednodušnu potporu svih parlamentarnih klubova u Hrvatskom saboru. Donošenje Rezolucije Saboru je predložio Nacionalni odbor za praćenje pregovora, čiji je predsjednik Ivica Račan (SDP) uvodno istaknuo kako jednoglasna podrška predloženom tekstu na jučerašnjoj sjednici Odbora potvrđuje namjeru svih parlamentarnih stranaka da maksimalno promiču nacionalni konsenzus o strateškim pitanjima pristupanja EU. "Na ovoj zadnjoj dionici puta prema punopravnom članstvo u EU, neće biti lako, a ni u EU nas ne čeka med i mlijeko niti zlatne ulice, ali uz naš dobar rad imamo veću šansu za uspjeh", kazao je Račan.

ZAGREB - Hrvatska je spremna da 20. listopada otpočne screening, odnosno proces detaljne usporedbe usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, o prvom poglavlju, rekao je na današnjoj sjednici Vlade premijer Ivo Sanader. Najavio je da će se prvi sastanak radne skupine za pregovore s EU održati u ponedjeljak u Banskim dvorima, a danas popodne sastaje se Koordinacija za pregovore o pristupanju. Sanader je izrazio zadovoljstvo što su sve parlamentarne stranke i Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU usuglasili tek saborske rezolucije o pristupanju Uniji. Premijer je pozdravio održavanje summita predsjednika srednjoeuropskih država u Zagrebu izražavajući nadu da će se Hrvatska na taj način dodatno afirmirati i učvrstiti svoj međunarodni položaj.

ZAGREB - Vlada je danas predložila strože mjere zaštite novčarskih institucija i obvezala banke, pošte, kladionice, poslovnice Fine ili Hrvatske lutrije koje imaju manje od pet zaposlenih da ugrade neprobojne pregrade između prostora za zaposlenike i za korisnike. Imaju li više od pet zaposlenika te novčarske institucije moraju imati fizičku zaštitu. Vlada je, naime, ponukana povećanjem broja razbojstava, naročito u bankama, od Sabora zatražila da hitno izmjeni Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima. Vlada traži i oštrije kazne, primjerice da se tvrtke koje ne instaliraju protuprovalne sustave umjesto s dosadašnjih dvije do 30 tisuća kuna kazne s najmanje pet do 500 tisuća kuna.

ZAGREB - Početkom iduće godine financijske institucije nebankovnog sektora nadzirat će Agencija za nadzor financijskih usluga, proizilazi iz Vladina prijedloga zakona o toj agenciji. Uspostavom te jedinstvene institucije s radom će prestati Komisija za vrijednosne papire, Agencija za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (Hagena) i Direkcija za nadzor društava osiguranja. Agencija će preuzeti nadzor nad nebankarskim sektorom čija imovina prelazi 40 milijardi kuna, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker. Nadzor nad bankama i dalje će ostati u nadležnosti Hrvatske narodne banke, s obzirom na specifičnosti tih institucija, a ministar procjenjuje da bi se i banke mogle uključiti u jedinstvenu instituciju nadzora za tri do četiri godine.

ZAGREB - Središnja depozitarna agencija (SDA) zaprimila je danas rješenje Komisije za vrijednosne papire o preknjižbi dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH) sa SN i Dom Holdinga na Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) te će do kraja dana postupiti po tom rješenju. Potvrdili su to danas telefonski Hini iz Središnje depozitarne agencije pri čemu je predsjednica Uprave Agencije Vesna Živković poručila da će postupiti po rješenju Komisije, kao što to i inače čine. To znači da će dionice Liburnia Riviera Hotela preknjižiti sa SN i Dom Holdinga na Hrvatski fond za privatizaciju, odnosno da ti holdinzi ostaju bez dionica opatijske Liburnije koje se vraćaju u državni portfelj.

BIZOVAC - U Bizovačkim toplicama danas je otvoren 11. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane, hortikulture, ribolova, lovstva, ekologije i seoskog turizma "Agrozemlja". Na sajmu, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, do 16. listopada svoje proizvode i usluge predstavlja više od 300 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Otvarajući sajam, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković ocijenio je da "Agrozemlja" postaje najznačajnija sajamska priredba vezana uz poljoprivredu na području istočne Hrvatske. Ministar Čobanković je ocijenio kako bi poljoprivrednici trebali biti najviše zainteresirani za ulazak Hrvatske u EU jer će im to osigurati izravnu korist kroz povećanje poticaja i potpora.

ZAGREB - Umirovljenici bi prve izračune svojega duga trebali dobiti u studenom, jer bi dotad Vlada trebala natječajem izabrati Društvo za upravljanje umirovljeničkim fondom, koje će gotove izračune duga preuzeti od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i slati ih korisnicima, izjavio je danas Hini saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja. Budući da cijeli postupak osnivanja Fonda kasni, Hrelja smatra da će se taj postupak morati završiti za 60 dana, umjesto za 90 dana. Prve bi rate tzv. ubrzane isplate, po Zakonu o umirovljeničkom fondu, umirovljenici trebali dobiti polovicom iduće godine.

ZAGREB - Hrvatski savez slijepih najavio je danas da će u petak, 14. listopada, uoči Dana bijelog štapa, organizirati prosvjed jer još nije riješeno pitanje zakonskog reguliranja doplatka za osobe sa stopostotnim invaliditetom. Prosvjedna povorka okupit će se u 11 sati ispred zgrade Hrvatskog saveza slijepih u Draškovićevoj ulici te će se krenuti do Trga bana Jelačića gdje će se u 11,30 prosvjednicima obratiti predstavnici Saveza i drugih kategorija osoba sa stopostotnim invaliditetom, priopćio je Savez slijepih. Prosvjednici će od nadležnih tijela vlasti zatražiti da počnu konkretne razgovore i dogovore s udrugama koje okupljaju osobe s najtežim invaliditetom, kako bi se došlo do rješenja koja će uvažavati stvarne potrebe osoba s invaliditetom i mogućnosti zemlje.

ZAGREB - Predsjedništvo Matice hrvatske osudilo je danas pritvaranje novinara Josipa Jovića kojeg je Haaški sud optužio za nepoštovanje suda te podizanje optužnica protiv novinara Marijana Križića, Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, i odvojeno od njih protiv Ivice Marijačića i Markice Rebića. Predsjedništvo Matice Jovićevo uhićenje i optužnice protiv ostalih novinara smatra "nepoželjnim događajem već i zato što ne služi ispunjenju temeljne funkcije suda, nego štite sam sud kako od prava javnosti na informaciju tako i od prosudbe njegova rada". U povodu Jovićevog uhićenja reagirao je i hrvatski PEN navodeći da "o novinarskoj i uredničkoj praksi gospodina Jovića, štoviše o njegovom novinarskom i političkom moralu, ne misle ništa dobro".

VUKOVAR - U vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnici završila je obnova četiriju stambenih zgrada s ukupno 16 stanova, u obnovu kojih je hrvatska država uložila 2,4 milijuna kuna. Stanarima novoobnovljenih zgrada, devet obitelji bivših nositelja stanarskog prava i sedam novih obitelji ključeve su danas na prigodnoj svečanosti uručili predstavnici Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice. Po riječima pročelnika Regionalnog ureda u Vukovaru Ante Drmića do kraja godine u Vukovaru će završiti obnova još 150 stanova. Do sada je obnovljeno 3146 stanova, a za obnovu ih je ostalo još oko 1700.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙