FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjava za javnost: Siromaštvo ugrožava ljudsko dostojanstvo

ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Siromaštvo ugrožava ljudskodostojanstvo i sudjelovanje u životu društvene zajednice, ističu uizjavi za javnost sudionici dvodnevne međunarodne znanstvenekonferencije "Siromaštvo i solidarnost: Hrvatska u proširenoj Europi",koja je danas u Zagrebu završila s radom.
ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Siromaštvo ugrožava ljudsko dostojanstvo i sudjelovanje u životu društvene zajednice, ističu u izjavi za javnost sudionici dvodnevne međunarodne znanstvene konferencije "Siromaštvo i solidarnost: Hrvatska u proširenoj Europi", koja je danas u Zagrebu završila s radom.

U izjavi se ističe kako je stvaranje "ozračja solidarnosti i povjerenja u društvu" temelj za rješavanje problema siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj te uvjet za postizanje socijalnih standarda i uspješnu integraciju Hrvatske u Europsku uniju.

Međunarodna znanstvena konferencija "Siromaštvo i solidarnost: Hrvatska u proširenoj Europi", održana 14. i 15. listopada, završetak je Projekta Hrvatskog Caritasa i Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve "Praćenje siromaštva u Hrvatskoj".

Organizatori konferencije bili su Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", Hrvatski Caritas, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Revija za socijalnu politiku, a sudjelovalo je stotinjak znanstvenika, predavača i ostalih sudionika.

Sociolozi, psiholozi, teolozi, socijalni radnici, filozofi, demografi te ljudi iz prakse održali su predavanja na temelju empirijskih istraživanja i teoretskih promišljanja.

Kako se ističe u izjavi, empirijska istraživanja pokazuju visoku razinu osobne solidarnosti u Hrvatskoj i nisku razinu društvene solidarnosti.

Nužno je potrebno na svim razinama društva, kako se napominje, razvijati "ozračje povjerenja" u institucije te građana međusobno kako bi demokratski sustav mogao učinkovito funkcionirati.

Poziva se religiozne ljude, posebno pripadnike Katoličke crkve, da više pozornosti posvete razvoju "socijalne duhovnosti".

Napominje se kako je u Hrvatskoj slabo razvijeno civilno društvo na socijalnom području, stoga je potrebno u radu civilnog sektora više pozornosti usmjeriti stvarnim problemima, primjerice nezaposlenosti, životu na kredit, solidarnosti s rizičnim skupinama.

U izjavi se navodi kako istraživanja pokazuju da je u društvu slabo vrednovano obrazovanje, posebno samoobrazovanje.

"Promocija obrazovanja i javna potpora odgojno-obrazovnom sustavu jedan je od glavnih preduvjeta smanjenja siromaštva i ukupnog društvenog razvoja", ističe se i dodaje kako je europska budućnost Hrvatske nerazdvojivo vezana uz socijalnu koheziju i daljnji razvoj socijalne države.

"Nužno potrebna reforma socijalne države ne smije ugroziti temeljne socijalne standarde. U toj reformi ne smiju se zaobilaziti domaći stručnjaci", stoji u izjavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙