FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Navarro Valls: Vatikan nema namjeru komentirati izjavu Del Ponte

RIM, 20. rujna 2005. (Hina) - Ured za tisak Svete Stolice nema namjerukomentirati izjavu glavne tužiteljice haaškoga suda Carle Del Ponte otome da Vatikan ne želi pomoći u istrazi oko odbjeglog hrvatskoggenerala Ante Gotovine, doznaje se u utorak u Vatikanu.
RIM, 20. rujna 2005. (Hina) - Ured za tisak Svete Stolice nema namjeru komentirati izjavu glavne tužiteljice haaškoga suda Carle Del Ponte o tome da Vatikan ne želi pomoći u istrazi oko odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine, doznaje se u utorak u Vatikanu.

Šef ureda za tisak Joaquin Navarro Valls odbio je dati bilo kakav komentar izjavi Del Ponte te je dao do znanja kako se Vatikan ni narednih dana najvjerojatnije neće službeno oglasiti glede tvrdnji haaške tužiteljice da bi crkvene vlasti mogle pripomoći u uhićenju generala Ante Gotovine.

Del Ponte je u intervjuu za Daily Telegraph od utorka izjavila kako bi Katolička crkva i vatikanska hijerarhija mogli "u nekoliko dana" utvrditi točnu lokaciju na kojoj se skriva haški bjegunac Ante Gotovina, budući da se on nalazi u franjevačkom samostanu u Hrvatskoj, te da je o tome izvjestila Vatikan, koji "u potpunosti odbija surađivati".

U Rimu nije potvrđeno ni da je haaška tužiteljica u srpnju svoje informacije dala vatikanskom ministru vanjskih poslova nadbiskupu Giovanniju Lajoli, koji je, prema njezinim riječima, navodno kazao kako Vatikan nije država te stoga nema "nikakve međunarodne obveze" da pomogne UN-u u lovu na ratne zločince. Del Ponte je navodno pisala Papi, ali se ni o tome nije mogla dobili potvrda iz Vatikana.

U međuvremenu je reagirao tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije koji je u utorak u potpunosti odbacio optužbe Carle del Ponte na račun Svete Stolice i Katoličke crkve u Hrvatskoj ocjenjujući da je riječ o neprihvatljivim tezama te ističući kako vodstvo Katoličke crkve u Hrvatskoj "nema nikakvih saznanja niti indikacija gdje bi se mogao nalaziti odbjegli general Gotovina". Prema riječima predstojnika Ureda Antona Šuljića, koje je prenijela Katolička tiskovna agencija (IKA), riječ je o neutemeljenom i paušalnom prozivanju najviših predstavnika Svete Stolice, uključujući i papu Benedikta XVI, te katoličkog episkopata u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙