FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Suđenje Martiću u prosincu, uz spajanja predmeta tek 2006.

DEN HAAG/ZAGREB,15. rujna(Hina) - Suđenje za ratne zločine bivšemčelniku pobunjenih hrvatskih Srba u Kninu Milanu Martiću, koji je upritvoru Haškog suda (ICTY) od 15. svibnja 2002., trebalo bi početi uprosincu ove godine ili u siječnju 2006., najavljeno je u četvrtak nasudskoj sjednici u Haagu.
DEN HAAG/ZAGREB,15. rujna(Hina) - Suđenje za ratne zločine bivšem čelniku pobunjenih hrvatskih Srba u Kninu Milanu Martiću, koji je u pritvoru Haškog suda (ICTY) od 15. svibnja 2002., trebalo bi početi u prosincu ove godine ili u siječnju 2006., najavljeno je u četvrtak na sudskoj sjednici u Haagu.

Suđenje Martiću moglo bi početi u prosincu 2005. ili siječnju 2006. godine ako on ostane na zasebnoj optužnici, ali u slučaju spajanja s predmetima protiv Stanišića, Simatovića i Šešelja, početak procesa bit će odgođen, rečeno je na današnjoj sjednici.

Martić (60) je u pritvoru ICTY-a od 15. svibnja 2002., i nalazi se među haškim optuženicima koji najdulje čekaju na početak suđenja.

Tužiteljstvo ICTY-a predložilo je da se u interesu ekonomičnosti suđenja i u skladu sa strategijom dovršetka rada ICTY-a, suđenje Martiću spoji sa suđenjem čelnicima Službe državne sigurnosti Srbija (SDB) Jovicom Stanišićem i Frankom Šimatovićem Frenkijem, koji su bili glavni operativci Beograda u organiziranju i vođenju pobune hrvatskih Srba 1991. i suđenjem vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju koji je poticao pobunu i slao dobrovoljce.

Martića se u 19 točaka tereti za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije, zatočenje i mučenje hrvatskih civila, uništenje gradova, sela i neselja te pljačku javne i privatne imovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙