FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Izjašnjavanje o krivnji Josipa Jovića u 13 sati

DEN HAAG/ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Prvo pojavljivanjehrvatskog novinara Josipa Jovića pred Haškim sudom (ICTY), radiizjašnjavanja o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda, zakazanoje za danas u 13 sati, priopćeno je iz ICTY-a.
DEN HAAG/ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Prvo pojavljivanje hrvatskog novinara Josipa Jovića pred Haškim sudom (ICTY), radi izjašnjavanja o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda, zakazano je za danas u 13 sati, priopćeno je iz ICTY-a.

Kolumnist "Slobodne Dalmacije" Josip Jović, nakon što je jučer pušten iz pritvora splitskog Okružnog zatvora, otputovao je jutros prvim zrakoplovom iz Splita za Zagreb, odakle je nastavio letom Croatia Airlinesa za Amsterdam, koji u zračnu luku Schipol stiže oko 10:30 sati. Sa Schipola se za 30-ak minuta autocestom stiže do Haaga.

Jović je prije ulaska u zrakoplov u Splitu najavio da će se izjasniti da nije kriv te da očekuje da će se odmah danas vratiti u Split.

"Naravno, izjasnit ću se da nisam kriv i ne očekujem nikakva iznenađenja", rekao je i dodao kako je "bilo dosta neugodnih iznenađenja i valjda je to prošlo".

Njegov današnji odlazak u Den Haag dio je mjere opreza koju mu je nakon puštanja iz pritvora odredio Županijski sud u Splitu, pojasnio je.

Uz Jovića će u haškoj sudnici na izjašnjavanju o krivnji biti njegov branitelj, zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnik.

Josip Jović pušten je iz pritvora Okružnog zatvora u Splitu jučer nešto prije 17 sati, nakon što je istražni sudac Neven Cambi donio odluku o ukidanju pritvora koji mu je odredio prošloga četvrtka na temelju naloga Haškog suda. Ujedno mu je odredio mjeru opreza kojom osigurava njegovo pojavljivanje pred ICTY-em.

Istražni sudac odluku o ukidanju pritvora donio je nakon što je preko Jovićeva odvjetnika Vinka Ljubičića primio njegov prijedlog kojim je zatražio da se u najskorije vrijeme donese odluka kojom će se omogućiti njegov odlazak pred sud u Haagu bez daljnje procedure pred hrvatskim pravosuđem.

Joviću je pritvor određen na temelju naloga Haškoga suda, budući da se nije odazvao pozivu da se pred sudom pojavi 26. rujna i izjasni po optužbi koju je ICTY protiv njega podigao 9. rujna zbog nepoštivanja suda, jer je u Slobodnoj Dalmaciji u studenom 2000., dok je bio njezin glavni urednik, objavio identitet i iskaz zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškiću 1998.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙