FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Privremena sloboda za Sretena Lukića

DEN HAAG/ZAGREB,4. listopada 2005.(Hina) - Haški sud (ICTY) u srijeduje odnio odluku o privremenom puštanju iz pritvora bivšeg generalaMUP-a Srbije Sretena Lukića, optuženog za zločine na Kosovu.
DEN HAAG/ZAGREB,4. listopada 2005.(Hina) - Haški sud (ICTY) u srijedu je odnio odluku o privremenom puštanju iz pritvora bivšeg generala MUP-a Srbije Sretena Lukića, optuženog za zločine na Kosovu.

Lukiću, koji se izjasnio da nije kriv za ubojstva, deportacije i progon Albanaca na Kosovu 1999., odobren je boravak na slobodi u Srbiji do početka suđenja, na što se Tužiteljstvo nije žalilo, priopćeno je iz Haškog suda (ICTY).

Sudsko vijeće odobrilo je i zahtjev za privremeno oslobađanje generala Nebojše Pavkovića, optuženog zajedno s Lukićem, no na tu se odluku Tužiteljstvo žalilo, pa će ostaje u pritvoru najmanje do odluke Žalbenog vijeća.

Lukić je pritvor UN-a u Scheveningenu napustio danas oko 11 sati.

Srbijanski ministar za državnu upravu Zoran Lončar, ocijenio je da odluka ICTY o oslobađanju Lukića predstavlja snažan poticaj za preostale haške optuženike za koje se pretpostavlja da su na teritoriju Srbije, te ih pozvao da slijede njegov primjer.

ICTY je u listopadu 2003. optužio Lukića, Pavkovića zajedno s policijskim generalom Vlastimirom Đorđevićem i generalom VJ Vladimirom Lazarevićem za ratne zločine na Kosovu.

Svi su se dobrovoljno predali sudu osim Đorđevića, za kojeg Tužiteljstvo ICTY-a i srpske vlasti tvrde da je u Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙