FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Josip Jović se izjasnio da nije kriv, danas se vraća u Hrvatsku

DEN HAAG/ZAGREB,14. listopada 2005.(Hina) - Novinar "SlobodneDalmacije" Josip Jović u petak se na prvom pojavljivanju pred Haškimsudom (ICTY) izjasnio da nije kriv po jedinoj točki optužnice koja gatereti za nepoštivanje suda.
DEN HAAG/ZAGREB,14. listopada 2005.(Hina) - Novinar "Slobodne Dalmacije" Josip Jović u petak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv po jedinoj točki optužnice koja ga tereti za nepoštivanje suda.

"Časni sude ne osjećam se krivim", rekao je Jović nakon što mu je sudac Alphonse Orie pročitao jedinu točku optužnice.

Sudac je kazao da Joviću neće biti određen pritvor te da se nakon izjašnjavanja o krivnji može vratiti u Hrvatsku.

"Vijeće je razmatralo situaciju i zaključilo da bi vaše zadržavanje u pritvoru bilo nerazmjerno vašoj situaciju u predmetu", kazao je Orie te dodao kako je nalog za uhićenje izdan samo da bi on došao u Haag, izjasnio se o krivnji i potom se vratio u svoju zemlju "gdje će biti slobodan".

Jović se izjasnio da nije kriv prema optužnici od 9. rujna koja ga tereti da je kao glavni urednik Slobodne Dalmacije u studenom 2000. objavio identitet i iskaz zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću 1998., čime je "svjesno i hotimice ometao provođenje pravde... te izravno prekršio sudski nalog od 1. prosinca 2000. godine".

Jović se nije dobrovoljno pojavio pred ICTY-em 26. rujna kada je bilo zakazano njegovo izjašnjavanje o krivnji, pa je Haški sud dva dana poslije izdao nalog za njegovo uhićenje i predaju.

Istražni sudac Županijskog suda u Splitu 6. listopada mu je odredio pritvor koji mu je ukinut jučer uz određivanje mjera opreza koje su osigurale njegovo današnje pojavljivanje pred ICTY-em.

Jovićev branitelj Krešimir Krsnik najavio je da će za desetak dana podnijeti preliminarni podnesak u kojem će osporavati nadležnost suda za predmete nepoštivanje suda.

Određivanje datuma suđenja, po riječima suca Oriea, ovisit će o odluci o prijedlogu za spajanje postupka protiv Jovića, s onima protiv Stjepana Šešelja, Marijana Križića i Domagoja Margetića, direktora i dvojice bivših glavnih urednika tjednika Hrvatsko slovo, također optuženih za nepoštivanje suda zbog objavljivanja krajem 2004. imena i iskaza istog zaštićenog svjedoka ICTY-a.

Tužiteljstvo je 20. rujna predložilo spajanja njihovih predmeta te priložilo prijedlog objedinjene i dopunjene optužnice, koja još nije potvrđena.

Predmetni tužitelj David Akerson najavio je na sjednici da će danas Joviću i branitelju Krsniku predati sav popratni materijal uz optužnicu, a sudac je izdao usmeni nalog Joviću kojim zabranjuje objavljivanje tog materijala drugim osobama ili javnosti.

Orie je također upozorio Jovića da je dužan odazvati se budućim pozivima ICTY-a ili će opet biti izdan nalog za njegovo uhićenje.

Krsnik je potvrdio da će se on i njegov branjenik ubuduće odazvati svakom pozivu Haškog suda, a sudac Orie je konstatirao kako bi vijeću bilo draže da je i prije bilo tako, pa bi nalog za uhićenje bio nepotreban.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙