FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Sredoje Lukić se izjasnio da nije kriv za optužbe

DEN HAAG/ZAGREB,20. rujna(Hina) - Bosanski Srbin Sredoje Lukić, uutorak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio danije kriv ni prema jednoj od 12 točaka optužnice, koja ga tereti zazločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Višegradu 1992.
DEN HAAG/ZAGREB,20. rujna(Hina) - Bosanski Srbin Sredoje Lukić, u utorak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv ni prema jednoj od 12 točaka optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Višegradu 1992.

"Nisam kriv, časni sude", ponavljao je Lukić (44), nakon što mu je sudac Iain Bonomy pročitao svaku od 12 točaka optužnice, koje ga terete za progon, istrebljenje, ubojstva, neljudske i okrutne postupke prema bošnjačkim civilima na širem području Višegrada između svibnja i listopada 1992. godine.

Nakon sedam godina skrivanja, pri čemu je u zadnje vrijeme navodno bio u Rusiji, Lukić se 11. rujna predao vlastima u Beogradu a prošloga je petka iz Banje Luke prebačen u pritvor ICTY-a.

"Višegradska optužnica", podignuta 1998. i dopunjena 2001. godine, tereti Sredoja Lukića i njegova rođaka Milana Lukića da su, kao pripadnici srpskih paravojnih skupina "Beli orlovi" i "Osvetnici", počinili niz teških zločina nad bošnjačkih civilima.

Tereti ih se da su u dva odvojena incidenta u srpnju 1992. žive spalili 135-ero žena, djece i staraca, prognanih iz bošnjačkih sela u okolici, satjeravši ih u dvije kuće koje su zabarikadirali i zapalili.

Prvooptuženi Milan Lukić uhićen je 8. kolovoza u Buenos Airesu i u tijeku je postupak za njegovo prebacivanje iz Argentine u Haag.

Zajedno s njima prvotno je bio optužen i Mitar Vasiljević, protiv koga je postupak izdvojen i on je pred ICTY-em pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora.

Tužiteljstvo ICTY-a predložilo je da se suđenje Milanu i Sredoju Lukiću ustupi Odjelu za ratne zločine Državnog suda BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙