FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Šešelj odgodio izjašnjavanje o dopunjenoj optužnici

DEN HAAG/ZAGREB, 3. listopada 2005.(Hina) - Čelnik srpskih radikalaVojislav Šešelj u ponedjeljak je na rok od 30 dana odgodioizjašnjavanje o krivnji prema dopunjenoj optužnici Haškog suda (ICTY)za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.
DEN HAAG/ZAGREB, 3. listopada 2005.(Hina) - Čelnik srpskih radikala Vojislav Šešelj u ponedjeljak je na rok od 30 dana odgodio izjašnjavanje o krivnji prema dopunjenoj optužnici Haškog suda (ICTY) za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

"Dopunjena i izmijenjena optužnica za Šešelja ne sadrži nove točke optužbe, već nove činjenične navode o događajima povezanim sa zauzimanjem gradova i sela i nasilnim istjerivanjem stanovništva", kazao je predraspravni sudac Carmel Agius, dodajući da se nove činjenice odnose na zločine u okolici Sarajeva, u Bijeljini, Brčkom, Mostaru, Nevesinju, Zvorniku, Vojvodini i drugdje.

Novi činjenični navodi "konstituirani su kao nove optužbe" kazao je sudac Agius. Pojasnio je da se Šešelja u novom optužnom aktu zbog njegovih govora mržnje tereti kao "fizičkog" počinitelja progona nesrba iz Hrvatske i Vojvodine, kao i odgovornog za teške zločine nad Muslimanima u BiH.

Prema dopunjenoj optužnici od 15. srpnja, Šešelj je "fizički počinio progon na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi kada je uporabio govor mržnje u Vukovaru u Hrvatskoj u studenom 1991., u Malom Zvorniku u Srbiji, u ožujku 1992., i u Hrtkovcima u Vojvodini u svibnju 1992.".

Na inzistiranje Šešelja u sudnici je puna tri sata čitana cijela optužnica, uključujući i dodatke s imenima više stotina žrtava.

Korištenje roka od 30 dana za izjašnjavanje o optužnici, predviđenog Pravilnikom ICTY-a, optuženi je objasnio time što "izmijenjenu optužnicu još nije razmotrio sa svojim pravnim savjetnicima".

Šešelj, koji od 1979. ima doktorat iz prava, na sjednici je ponovio kako se na suđenju želi braniti sam, ali je zatražio da Tajništvo ICTY-a registira njegove savjetnike i istražitelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙