FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY odobrio političku aktivnost kosovskom premijeru Haradinaju

DEN HAAG,12. listopada.2005(Hina) - Haški sud (ICTY) u srijedu je donioodluku kojom se optuženom bivšem kosovskom premijeru RamushuHaradinaju, koji na privremenoj slobodi čeka početak suđenja, odobravapolitička aktivnost u opsegu koji misija UN-a na Kosovu ocjeni važnimza pozitivan razvoj političke i sigurnosne situacije u pokrajini,priopćio je ICTY.
DEN HAAG,12. listopada.2005(Hina) - Haški sud (ICTY) u srijedu je donio odluku kojom se optuženom bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, koji na privremenoj slobodi čeka početak suđenja, odobrava politička aktivnost u opsegu koji misija UN-a na Kosovu ocjeni važnim za pozitivan razvoj političke i sigurnosne situacije u pokrajini, priopćio je ICTY.

Raspravno vijeće ICTY-a je većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje predsjednika vijeća Carmela Agiusa, donijelo odluku o traženoj izmjeni uvjeta privremenog oslobađanja, u kojoj stoji da se optuženi "može pojavljivati u javnosti i angažirati u javnim političkim aktivnostima u opsegu za koji misija UNMIK-a ocjeni da bi bio važan za pozitivan razvoj političke i sigurnosne situacije na Kosovu, uz prethodno odobrenje UNMIK-a svakog zahtjeva optuženog za određenu aktivnost".

Vijeće je ovlastilo UNMIK da pojedinačno odobrava ili ne navedene aktivnosti optuženog, te da vijeće svaka dva tjedna izvještava o tome, uključujući i buduće aktivnosti Haradinaja.

Vijeće je jednoglasno odbilo zahtjev obrane za promjenu uvjeta privremenog oslobađanja vezano uz geografsko ograničenje kretanja.

Predsjedavajući sudac Agius, u svom se izdvojenom mišljenju usprotivio tome da se UNMIK-u prepuste ovlasti raspravnog vijeća vezane uz uvjete privremenog boravka na slobodi optuženog Haradinaja, zalažući se da o svakom zahtjevu za njegovom političkom aktivnosti odlučuje vijeće.

Bivši premijer Kosova Haradinaj optužen je 8. ožujka ove godine za ratne zločine počinjene nad Srbima i drugim nealbancima tijekom rata na Kosovu 1998/99. u Operativnoj zoni Dukagjini (Metohija) Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), gdje je bio zapovjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙