FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jović se nije pojavio pred ICTY-em, najavljen nalog za uhićenje

DEN HAAG, 26. rujna 2005.(Hina) - Bivši glavni urednik SlobodneDalmacije Josip Jović u ponedjeljak se nije pojavio pred Haškim sudom(ICTY) kako bi se izjasnio o krivnji prema optužnici za nepoštivanjesuda, a Tužiteljstvo je najavilo da će od raspravnog vijeća zatražitiizdavanje naloga za njegovo uhićenje.
DEN HAAG, 26. rujna 2005.(Hina) - Bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović u ponedjeljak se nije pojavio pred Haškim sudom (ICTY) kako bi se izjasnio o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda, a Tužiteljstvo je najavilo da će od raspravnog vijeća zatražiti izdavanje naloga za njegovo uhićenje.

"Joviću je poslan sudski poziv, no on je 23. rujna podnio zahtjev za odgađanje prvog stupanja pred sud, koji mu je odbijen", kazao je predraspravni sudac Alphonse Orie. Najavio je da će zbog nedolaska optuženika sudsko vijeće razmotriti izdavanje naloga za uhićenje.

On je objasnio da je Jović tražio odgodu jer želi da se pred hrvatskih sudovima utvrdi postoji li nadležnost ICTY-a nad njim kao novinarom i je li obvezan surađivati s Haškim sudom.

"Uobičajeno je da se nadležnost osporava kada se pojavite pred sudom, a ne da se osprava pred nekim drugim sudom", kazao je sudac Orie.

Kazao je kako će raspravno vijeće "očigledno morati izdati nalog za uhićenje" Josipa Jovića i njegovo prebacivanje u Den Haag, a predmetni tužitelj David Eckerson najavio je pisani podnesak sa zahtjevom za njegovo uhićenje.

Nakon ročišta zakazanog za Jovića, pred Haški sud bi trebao stupiti glavni urednik Hrvatskog slova Marijan Križić, kako bi se izjasnio o krivnji za nepoštivanje suda.

Obojica su optuženi 9. rujna za nepoštivanje suda zbog objave u svojim listovima identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u ožujku 1998. Jović je sporni iskaz objavio u Slobodnoj Dalmaciji u studenom i prosincu 2000. godine, a Križić u Hrvatskom slovu u studenom i prosincu 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙