FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS-ovi "Liberalni razgovori o granicama" bez predstavnika vlasti i stranaka

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Prvi ciklus "Liberalnih razgovorao granicama Republike Hrvatske" koji je danas u Zagrebu priredio HSLSnije ostvaren po zamisli organizatora jer se skupu osim stručnjakanisu odazvali predstavnici stranaka ni vlasti.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Prvi ciklus "Liberalnih razgovora o granicama Republike Hrvatske" koji je danas u Zagrebu priredio HSLS nije ostvaren po zamisli organizatora jer se skupu osim stručnjaka nisu odazvali predstavnici stranaka ni vlasti.

Profesor s Pravnog fakulteta Budislav Vukas ustvrdio je da takvo ponašanje prikazuje tipičnu sliku i narav hrvatskog društva koje se ne zanima za problem graničnih pitanja.

"Ljudi koji neprestano govore o problemima granice nisu bili zainteresirani za razgovor", rekao je Vukas, koji se uz akademika Vladimira Iblera i nekadašnjeg predsjednika Komisije za granice Hrvoja Kačića jedini pojavio na skupu.

Hrvoje Kačić kazao je da vezano uz razgraničenje između Slovenije i Hrvatske postoji veliki broj usaglašenih rješenja no da bi se ona ostvarila potrebno je da se hrvatski i slovenski dužnosnici upoznaju s pravno-činjeničnim stanjem i neospornim dokazima o protezanju granične crte na kopnu i moru.

Novinarima je dato i mišljenje akademika Petra Strčića o hrvatsko-slovenskom sporu oko dijela državne međe na istarskom poluotoku koje je napisao za skup. Strčić tako navodi da povjesničari i arhivisti više nemaju reći ništa novoga oko pitanja državne granice.

Akademik smatra da bi političari trebali poslušati naše vrhunske pravnike koji imaju autoritet u svijetu pa tako i u Sloveniji.

Skupu se od stranaka odazvao jedino predstavnik LS-a, a nikog nije bilo od predstavnika Ministarstva vanjskih poslova.

HSLS je nakon Liberalnih razgovora priopćio da podržava stručnjake u izražavanju žaljenja zbog nedolaska predstavnika parlamentarnih stranaka čime je potvrđeno da hrvatskoj politici nedostaje sluha za stručno rješavanje otvorenih pitanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙