FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša i Drnovšek bez reakcije na hrvatski prijedlog

LJUBLJANA,5. listopada 2005.(Hina) - U Sloveniji još nema službenihreakcija na prijedlog hrvatske Vlade da se pitanje razgraničenja namoru između Hrvatske i Slovenije podnese na rješavanje međunarodnompravosudnom tijelu.
LJUBLJANA,5. listopada 2005.(Hina) - U Sloveniji još nema službenih reakcija na prijedlog hrvatske Vlade da se pitanje razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije podnese na rješavanje međunarodnom pravosudnom tijelu.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je zaprimilo notu i da ju proučava. Slovenska agencija STA je objavila da premijer Janez Janša u srijedu, unatoč višekratnim molbama da komentira službeni prijedlog Zagreba, nije javnosti dao svoje mišljenje. U uredu predsjednika Janeza Drnovšeka rečeno je da on to pitanje neće komentirati jer se o njemu već više puta očitovao.

Najnoviju situaciju u slovensko-hrvatskim odnosima komentirale su političke stranke.

Predsjednik oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor izjavio je, kako javlja STA, da su "u trenutku kad se hrvatska strana odriče bilateralnog traženja rješenja, arbitraža ili sud jedina mogućnost", te da je to za njegovu stranku prihvatljivo. Pahor je dodao da bi predmet arbitraže trebala biti cijela slovensko-hrvatska granica, na moru i kopnu.

Slovenska politika trebala bi ponovno analizirati strategiju odnosa s Hrvatskom i u tome je potrebno političko jedinstvo u zemlji, ocijenio je Pahor.

Dijalog između Slovenije i Hrvatske mora biti ispred arbitraže, a kad bi arbitraža bila jedini način da se granična pitanja riješe "to bi zbog dugotrajnosti arbitraže vjerojatno odgodilo ulazak Hrvatske u EU", priopćili su slovenski demokršćani, odnosno Nova Slovenija (N.SI), čiji je predsjednik Andrej Bajuk ministar financija u Janšinoj vladi.

Slovenska pučka stranka (SLS) Janeza Podobnika, ministra okoliša i prostora, priopćila je da Piranski zaljev "ne može biti predmetom arbitraže", jer je cijeli Piranski zaljev već slovenski.

"Nesporno je da zakonom o epikontinentalom i ekološkom pojasu točka T-5 dopušta mogućnost razgraničenja između Slovenije i Hrvatske na moru samo izvan Piranskog zaljeva", tvrde slovenski pučani koji također traže da se moguća arbitraža odnosi i na kopnenu granicu.

"Arbitraža zahtijeva određeni stupanj povjerenja, povijesnu pravednost i poštovanje stanja na granici od 25. lipnja 1991.", tvrdi stranka u priopćenju za javnost i poziva na političko jedinstvo u zemlji.

Predsjednik slovenske Stranke demokratskih umirovljenika (DESUS) i ministar obrane Viktor Erjavec već je ranije izjavio da proglašenje slovenskog epikontinetalnog i ekološkog pojasa u Jadranu ima podlogu u slovenskom Ustavu, Pomorskom zakoniku i Konvenciji UN-a o pomorskom pravu, te da zakon nikako nije ništavan.

Slovenski mediji prenose i izjavu predsjednika Slovenske nacionalne alijanse Marjana Podobnika koji kaže da bi u slučaju arbitraže o granici, Slovenija morala međunarodnoj zajednici predložiti da se odlučuje o granici na rijeci Mirni kao "zadnjoj međunarodno priznatoj granici" , čime je aludirao na stanje oko tršćanskih kriza između bivše Jugoslavije i Italije u 50-im godinama prošlog stoljeća, kad je jedno vrijeme to područje i današnja slovenska obala spadalo pod tzv. zonu B Slobodnog teritorija Trsta. Slovenska alijansa desno je krilo Slovenske pučke stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙