FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Zahtjevi za arbitražom nisu u interesu hrvatske vlade

LJUBLJANA,21. rujna(Hina) - Zahtjevi za arbitražom o granici nisu uinteresu hrvatske vlade te će premijer Sanader ponovno dati prednostbilateralnim dogovorima sa Slovenijom, tvrdi nekadašnji slovenskiveleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori Borut Šuklje u poslovnom listu"Finance" od srijede.
LJUBLJANA,21. rujna(Hina) - Zahtjevi za arbitražom o granici nisu u interesu hrvatske vlade te će premijer Sanader ponovno dati prednost bilateralnim dogovorima sa Slovenijom, tvrdi nekadašnji slovenski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori Borut Šuklje u poslovnom listu "Finance" od srijede.

"Zahtjevi za arbitražom nisu u interesu hrvatske vlade. Ponovo će dati prednost bilateralnim dogovorima", Šukljeova je ocjena koju je, kako navodi, dao jednom stranom investitoru koji ga je molio za ocjenu sadašnjeg stanja hrvatsko-slovenskih odnosa u svijetlu izjava hrvatskog premijera Sanadera o obvezujućoj međunarodnoj arbitraži.

Šuklje navodi da za takvu ocjenu postoje unutarnji i vanjski razlozi. Unutarnji politički razlog za Sanadera je ocjena kako je "upravo zaoštravanje sa Slovenijom" u interesu bivšeg premijera, a sadašnjeg oporbenog prvaka Ivice Račana koji ima teškoće u stranci. "Račanu je jedna od rijetkih mogućnosti za homogenizaciju stranke zaoštravanje odnosa sa susjednom državom", smatra Šuklje.

Vanjski su razlozi, objašnjava, izvješće Svjetske banke po kojem je Hrvatska u pogledu poslovnih mogućnosti stavljena "iza SCG-a, BiH i Albanije", najavljeni posjet Carle del Ponte i nagovještaji da se stajalište Haaga o potpunoj suradnji nije promijenilo. Sanader je "obje poruke nedvojbeno razumio", pa mu nije u interesu zaoštravanje sa Slovenijom, ocjenjuje Šuklje.

Za nekoliko dana održavaju se važni sastanci vezani uz hrvatsku kandidaturu za EU, pa je zato slovenski premijer Janša usklađivanje sa strankama o slovenskoj jadranskoj zoni i epikontinentalnom pojasu, koje je provociralo hrvatske izjave o arbitraži, dobro tempirao zakazavši ga za četvrtak, primjećuje među ostalim bivši slovenski veleposlanik u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙