FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek se slaže s arbitražom s Hrvatskom

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek u petak je u Zagrebu izjavio kako se slaže s arbitražom okogranice koju je predložila Hrvatska jer smatra da je pregovaračkaopcija iscrpljena.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u petak je u Zagrebu izjavio kako se slaže s arbitražom oko granice koju je predložila Hrvatska jer smatra da je pregovaračka opcija iscrpljena.

"Hrvatska je sad predložila arbitražu kao možda najbolji put. Ja osobno se s time slažem, već sam ranije to rekao", izjavio je Drnovšek za Hrvatski radio.

Slovenski predsjednik to je rekao na rubu 12. sastanka predsjednika srednjoeuropskih zemalja koji se do subote održava u zagrebačkom hotelu Westinu.

Drnovšek je ustvrdio kako dvije zemlje "vrlo dugo" pregovaraju i kako je i "sam pregovarao više od deset godina s hrvatskim premijerima".

"Čini mi se da smo iscrpili put bilateralnih pregovora, da bi sad vjerojatno bilo bolje prijeći na arbitražu. Time bi smanjile političke tenzije oko toga i vjerojatno bi sve to imalo pozitivni utjecaj na naše odnose općenito", izjavio je slovenski predsjednik.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel proteklih je dana većinom govorio da bi problem trebalo riješiti bilateralno, uz nadzor Europske unije u sklopu hrvatskih pristupnih pregovora, dopuštajući mogućnost arbitraže samo "u europskim okvirima" na način da Europska unija bude "svjedok, arbitar i pomoćnik" i ako Hrvatska iskaže "vjerodostojnost".

"Hrvatska svojim prijedlogom (o arbitraži), želi problem koji imamo odvojiti iz svojeg pregovaračkog procesa s Europskom unijom, čiji je dio Slovenija. Mislim da imamo dovoljno razloga, a rekao bih, i pomoći Europske unije da tijekom tih pregovora dođemo i do rješenja koja se tiču Slovenije", izjavio je Rupel u utorak, inzistirajući na tome da bi pitanje granice na moru trebalo riješiti do ulaska Hrvatske u EU i bez posredovanja treće strane, odnosno arbitriranja i sudbenog tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙