FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Granić: Od arbitraže za Ljubljansku banku odustali Račan i Drnovšek

LJUBLJANA,13. listopada(Hina) - Bivši hrvatski ministar vanjskihposlova Mate Granić potvrdio je za mariborski list "Večer" od četvrtkada je uistinu postojao dogovor da se pitanje štediša Ljubljanske bankeZagreb riješi arbitražom pred Međunarodnim monetarnim fondom (MMF),ali je pojasnio da su od toga kasnije odustali kasniji premijeri IvicaRačan i Janez Drnovšek.
LJUBLJANA,13. listopada(Hina) - Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić potvrdio je za mariborski list "Večer" od četvrtka da je uistinu postojao dogovor da se pitanje štediša Ljubljanske banke Zagreb riješi arbitražom pred Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali je pojasnio da su od toga kasnije odustali kasniji premijeri Ivica Račan i Janez Drnovšek.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel naveo je u svom pismu hrvatskoj ministrici vanjskih poslova i europskih integracija Kolindi Grabar-Kitarović u ponedjeljak da je Hrvatska, unatoč dogovoru da se taj problem riješi arbitražom MMF-a ,od toga odustala i nije, za razliku od Slovenije, MMF-u poslala potrebnu dokumentaciju. Rupel je to naveo kao jedan od primjera "nekredibilnosti hrvatske strane" koji slovensku stranu, kako je naveo, stavljaju u poziciju da ne vjeruje u ozbiljnost sadašnje ponude da se arbitražom, odnosno izlaskom pred međunarodno pravno tijelo, riješi pitanje granice na moru.

Granić je za slovenski list rekao da je dogovor o arbitraži MMF-a postignut na jednom sastanku premijera i ministara vanjskih poslova dviju država u proljeće 1999. godine. Ministri su tada bili Mate Granić i Dimitrij Rupel, a premijeri Zlatko Mateša i Janez Drnovšek. Prema riječima Granića, Hrvatska je tada zapravo na sugestiju Slovenije prihvatila prijedlog da se od MMF-a zatraži "savjetodavno mišljenje" o pitanju depozita hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci Zagreb, iako s time nije bila najzadovoljnija. No, protumačio je, nije bio određen rok do kada dokumentaciju treba poslati. Uz to, ocijenio je Granić za "Večer", cijela je 1999. godina u Hrvatskoj bila obilježena bolešću i kasnijom smrću predsjednika Franje Tuđmana, te parlamentarnim i predsjedničkim izborima koji su uslijedili.

HDZ-ova vlada je izbore izgubila i na vlast je došla koalicija premijera Ivice Račana. Račan i Drnovšek tada su se odlučili da će još jednom pokušati bilateralnim dogovorom riješiti sva otvorena pitanja bez arbitraže, odnosno uključivanja MMF-a u rješavanje problema štediša Ljubljanske banke, pojasnio je za mariborski list bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙