FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek ne isključuje arbitražu

LJUBLJANA,3. listopada 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek izjavio je da će sadašnja vlada Janeza Janše teško postićibolje rješenje za granicu na moru od onoga koji je bio predviđen"parafiranim sporazumom" o kojemu su 2001. godine pregovarali on ibivši hrvatski premijer Ivica Račan, te dodao da je u sadašnjojsituaciji arbitraža "možda najbolje rješenje".
LJUBLJANA,3. listopada 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je da će sadašnja vlada Janeza Janše teško postići bolje rješenje za granicu na moru od onoga koji je bio predviđen "parafiranim sporazumom" o kojemu su 2001. godine pregovarali on i bivši hrvatski premijer Ivica Račan, te dodao da je u sadašnjoj situaciji arbitraža "možda najbolje rješenje".

"Osobno nisam nikada isključio arbitražu. U ovoj situaciji je to možda najbolje rješenje", rekao je Drnovšek u razgovoru za ljubljanski tjednik "Mladina" od ponedjeljka.

"Teško bi bilo postići bolje rješenje, a Slovenija na manje od toga ne bi mogla pristati", rekao je Drnovšek" odgovarajući na pitanje o rješenjima iz "parafiranog sporazuma".

Dodao je da je proglašenje zakona o slovenskom ekološkom i epikontinentalnom pojasu u Jadranu reakcija na hrvatsko proglašenje ekološko-ribolovne zone i pregovora Hrvatske i Italije o razgraničenju epikontinentalnog pojasa, te da će sva rješenja koja su te države prihvatile biti elementi za buduću arbitražu o granici na moru.

"Naša vlada je ocijenila da i sama mora zaštititi svoje interese i proglasiti ekološki pojas. Sada su sve tri države u situaciji da će se na kraju trebati dogovoriti i naći neko rješenje. Riječ je o odgovoru na jednostrani potez. Svaka je država iskoristila svoje mogućnosti, a to će biti i elementi za dogovor o arbitraži", kazao je Drnovšek u razgovoru za "Mladinu".

Slovenski je predsjednik dodao da podržava politiku sadašnje Vlade prema Hrvatskoj.

"Čini mi se pravilnim da Vlada pokušava urediti odnose s Hrvatskom i da rješenje za granicu ne povezuje s njenim članstvom u Europskoj uniji jer bi to pogoršalo međusobne odnose. Sumnjam da bi to bilo produktivno", rekao je Drnovšek. Dodao je da Slovenija "mora i dalje" biti "sponzor jugoistočne Europe u Europskoj uniji". Za tu ulogu zainteresirane su i Austrija i Mađarska, ali čini mi se da Slovenija za takvu ulogu ima više razloga, dodao je slovenski predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙