FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Slovenija neće predložiti arbitražu

LJUBLJANA, 26. rujna 2005. (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša uponedjeljak je u parlamentu rekao da je njegova vlada za razliku odprijašnjih prva reagirala na "jednostrane korake" Hrvatske,predloživši zakon o ekološkom i epikontinentalnom pojasu u Jadranu.
LJUBLJANA, 26. rujna 2005. (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je u parlamentu rekao da je njegova vlada za razliku od prijašnjih prva reagirala na "jednostrane korake" Hrvatske, predloživši zakon o ekološkom i epikontinentalnom pojasu u Jadranu.

Janša je naglasio da Slovenija neće sama predložiti arbitražu o granici niti povlačiti poteze koji bi vodili sukobu i pogoršali slovensku poziciju u pregovorima s Hrvatskom.

Janša je to izjavio odgovarajući u parlamentu na zastupničko pitanje ultranacionalističkog prvaka Zmaga Jelinčiča o tome hoće li slovenska vlada dopustiti "teritorijalne pretenzije" i "agresivno ponašanje" Hrvatske.

Janša je rekao da je njegova vlada aktivnija od prijašnjih u odnosima s Hrvatskom, te da je odluku o proglašenju ekološkog i epikontinentalnog pojasa donijela zbog ocjene da talijansko-hrvatsko dogovaranje o razgraničenju epikontinentalnog pojasa na Jadranu "nije u skladu s dogovorenom politikom", posebice s onom sa zajedničke sjednice dviju vlada na Brijunima.

Slovenija je prvi put ozbiljno odgovorila Hrvatskoj na jednostrane poteze, rekao je Janša ali je dodao da će Slovenija "i dalje izbjegavati konkretne poteze koji bi izazivali konflikt ili pogoršali slovensku poziciju (u pregovorima)".

Na dodatno Jelinčićevo pitanje što misli o ideji da Slovenija sama predloži međunarodnu arbitražu, Janša je rekao da Slovenija to neće učiniti i da s tim ne treba žuriti. Dodao je da je slovenska pozicija oduvijek bila da se moguće arbitraže ne treba bojati i da se za tu opciju treba pripremati te da Slovenija u slučaju arbitraže ima jake pravne argumente.

Hrvatska nije formalizirala svoju ponudu o arbitraži, a ako to učini- do arbitraže je dug put, rekao je Janša. On je ponovio da je Sloveniji u interesu da Hrvatska počne pregovarati s EU o članstvu i ispunjavati europske standarde, te upozorio da će dvije zemlje uvijek biti susjedi i da je Hrvatska važan gospodarski partner Sloveniji, na što često upozoravaju domaći gospodarstvenici.

Slovenski parlament bi o zakonu o ekološkom i epikontinentalnom pojasu trebao raspravljati u utorak za osam dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙