FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 2. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 2. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

LUXEMBOURG - Hrvatska će učiniti veliki napor da uvjeri sve koji o njoj odlučuju da se ona pridržava svega što smo naveli u Akcijskom planu, izjavio je u nedjelju popodne po dolasku u Luxembourg hrvatski premijer Ivo Sanader. "Mi ćemo s naše strane uložiti veliki napor da uvjerimo sve koji moraju odlučiti o Hrvatskoj da se ona pridržava svega onoga što smo naveli u Akcijskom planu, što je i naš cilj da Hrvatska bude zemlja u kojoj je vladavina prava neupitna, u kojoj zakoni jednako vrijede za sve", rekao je Sanader koji je odmah po dolasku u luksemburškoj zračnoj luci imao nekoliko razgovora s izaslanstvima zemalja članica EU-a. "Susreo sam se s nekoliko izaslanstava zemalja članica EU. Razgovori su održani u vrlo prijateljskoj atmosferi i mogu reći da postoji uvjerenje kod svih da je Hrvatska učinila ogroman napredak u primjeni Akcijskog plana", rekao je Sanader, odbivši reći s kojim se izaslanstvima sastao.

LONDON - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw podržao je u nedjelju početak pristupnih pregovora Turske s Europskom unijom upozoravajući na opasnost od produbljivanja podjela između uglavnom kršćanskih i uglavnom muslimanskih zemalja. "Zabrinuti smo zbog tzv. sukoba civilizacija", rekao je Straw za televiziju BBC. "Zabrinuti smo zbog te teološko-političke podjele koja bi mogla produbiti granicu između tzv. zemalja kršćanskoga i onih islamskoga naslijeđa", rekao je i dodao: "Želimo da Turska uđe u Europsku uniju, a ne da bude odgurnuta u drugome smjeru". Početak pregovora o članstvu s Turskom odavno je zakazan za 3. listopada, ali Austrija je u zadnji čas dovela u pitanje početak pregovora s većinski muslimanskom zemljom i predložila da EU razmotri mogućnost davanja "privilegiranoga partnerstva".

ANKARA - Više od 50 tisuća nacionalno orijentiranih Turaka prosvjedovalo je u nedjelju u središtu Ankare protiv pristupa njihove zemlje Europskoj uniji. Predsjednik Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli pozvao je vladu da odustane od puta u Luksemburg i odbije početak pristupnih pregovora. EU, rekao je Bahceli, nema namjere prihvatiti Tursku kao punopravnu članicu i ravnopravnog partnera. Bahceli je optužio vladu premijera Recepa Tayyipa Erdogana da "uvredljivo" ponašanje Europske unije prema Turskoj prodaje kao uspjeh i napredak te da obmanjuje tursku javnost. Na stotinama autobusa kojima su prosvjednici stigli u Ankaru pisalo je: "Naš je glavni grad Ankara a ne Bruxelles".

BEČ - Austrijska narodna stranka kancelara Wolfganga Schuessela u nedjelju će, kako se čini, na pokrajinskim izborima izgubiti saveznu zemlju Štajersku nakon šezdesetogodišnje vladavine, javljaju austrijski mediji na temelju projekcija izrađenih prema izlaznim anketama. Ti su izbori donekle zasjenjeni austrijskim sudjelovanjem u žestokome sporu oko turskoga članstva u Europskoj uniji. Austrijska državna televizija javila je da su socijaldemokrati u vodstvu u toj južnoj pokrajini i rodnome kraju glumca i kalifornijskoga guvernera Arnolda Schwarzeneggera. Odaziv je velik, a ti se izbori smatraju testom za državne izbore dogodine.

MOSTAR - Bošnjački član BiH Predsjedništva i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić nazočio je u nedjelju u Zagrebu 6. Skupštini Stranke demokratske akcije Hrvatske te je posjetio sjedište Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske (BNZH), priopćeno je iz sjedišta SDA. Govoreći na stranačkoj skupštini SDA Hrvatske održane u Kongresnoj dvorani Islamskog centra u Zagrebu Tihić je rekao kako će se snažnija suradnja dvije stranke moći ostvariti kada Republika Hrvatska i BiH 'budu bliže euroatlantskim integracijama - NATO-u i Evropskoj uniji'. Tihić je, prema priopćenju, pozvao SDA Hrvatske da blisko surađuje s ostalim bošnjačkim i drugim institucijama kako bi bila u mogućnosti bolje osigurati svoja prava i interese.

PARIZ - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai stigao je u nedjelju predvečer u parišku zračnu luku Orly u trodnevni službeni posjet tijekom kojeg će ga u ponedjeljak primiti predsjednik Jacques Chirac. Karzaia i trojicu ministara dočekao je ministar zdravstva Xavier Bertrand. Osim Chiraca, Karzai, koji je već dva puta neslužbeno posjetio Francusku, treba se sastati s premijerom Dominique de Villepinom, ministrom vanjskih poslova Philippe Douste-Blazyjem i obrane Michele Alliot-Marie, kao i s predsjednikom Senata Chistian Ponceletom i predsjednikom Nacionalne skupštine Jean-Louis Debreom. Prije povratka u Kabul u srijedu Karzai će posjetiti UNESCO.

BAGDAD - Ukupno 702 osobe ubijene su tijekom rujna u Iraku, što predstavlja povećanje od 33 posto u odnosu na kolovoz kada je zabilježeno 526 mrtvih, prema službenim statistikama, prenosi AFP. U rujnu je ranjeno 848 osoba prema 647 u kolovozu, prema podacima iračkih ministarstava zdravstva, unutarnjih poslova i obrane. Tijekom rujna godine vlasti su obznanile da je izvedeno 32 atentata automobilima-bombama i jedan motorom-bombom, 50 napada lakim oružjem i 2 napada bombaša samoubojica s eksplozivnim pojasima. Prema statistikama ministarstva zdravstva koje prebrojava samo civilne žrtve, 559 osoba je ubijeno tijekom posljednjeg mjeseca i 664 je ranjeno u nasilju. U kolovozu je u napadima stradalo 384 iračkih civila, prema ministarstvu.

BAGDAD - Iračka je policija priopćila da su naoružani napadači u nedjelju ubili visokoga vladinog dužnosnika u Bagdadu, a na zapadu zemlje al-Qaida je otela dvojicu američkih marinaca i traži oslobađanje zatvorenih sunitskih žena. Prema priopćenju iračke policije, napadači nastavljaju s ubijanjem vladinih zaposlenika i poslovnih ljudi. Safaa Muhamed, glavni direktor u ministarstvu javnih radova ustrijeljen je u Mansouru, otmjenijoj bagdadskoj četvrti. Kriminalci i pobunjenici zadnjih godinu dana za mete uzimaju poslovne ljude, liječnike i vladine dužnosnike. Katkad ih otmu i traže otkupninu, a katkad ih javno ustrijele. Napadači su u subotu ubili brata iračkoga ministra unutarnjih poslova kad je putovao na posao u istočnome dijelu Bagdada, u blizini četvrti Sadr Cityja.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon razgovarao je u nedjelju s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i njih su se dvojica dogovorila da se uskoro i sastanu, priopćeno je iz Sharonova ureda. Sharon i Abas načelno su se bili dogovorili da će se naći u nedjelju, ali to je odgođeno jer je protekli tjedan Izrael pokrenuo ofenzivu protiv palestinskih gerilaca. U priopćenju iz Sharonova ureda kaže se kako su se dvojica čelnika "dogovorila da ojačaju suradnju na unapređivanju mirovnoga procesa". kao rezultat, uskoro će se i sastati", dodaje se u priopćenju, ali ne spominje se nikakav datum. Abas je nazvao Sharona da mu poželi sve najbolje za izraelsku Novu godinu koja počinje sa zalaskom sunca u ponedjeljak. Sharon je poslao čestitku uoči muslimanskoga svetoga mjeseca Ramazana.

DŽEDA - Organizacija islamske konferencije (OIC) u nedjelju je oštro osudila najnoviji teroristički udar u Baliju u kojem je prema posljednjim informacijama poginulo 26 osoba, a više od stotinu je ranjeno. "Ta zločinačka djela u cijelosti se protive učenju islama i njegovom temeljnom načelu o toleranciji i mirnom suživotu", kaže se u priopćenju OIC-a objavljenom u sjedištu organizacije u Džedi. Bombaški udari posebno su strašni "jer se događaju u vrijeme u kojem se islamski svijet trudi prikazati svijetu svoje vrijednosti u pravom svjetlu", ističe se u priopćenju. Organizacija islamske konferencije, koju čini 56 muslimanskih država, izrazila je svoju solidarnost s Indonezijom, također svojom članicom.

VARŠAVA - U poljskom Poznanju u nedjelju su započeli Dani hrvatske kulture tijekom kojih će, uz središnji događaj čitave manifestacije, predstavljanje antologije "Vidjeti Hrvatsku - pregled hrvatske književnosti i kuture 1990-2005.", biti prikazan presjek suvremene književne, likovne, glazbene i filmske produkcije u Hrvatskoj. Organizatori su Odjel filologije sveučilišta J. J. Strossmayer iz Osijeka, Katedra slavenske filologije sveučilišta Adam Mickiewicz iz Poznanja i Matica hrvatska Osijek, a pridružilo se i poljsko Ministarstvo kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙