FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na vrhovnom sudu ročište o žalbi na oslobađajuću presudu Vinku Žuljeviću Klici

ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Na Vrhovnom sudu danas je održanoročište u povodu žalbe odvjetništva na nepravomoćnu presudu kojom jeVinko Žuljević Klica oslobođen optužbe da je iz bezobzirne osvete usvibnju 2002. s pet hitaca ubio Veselina Marinova, suradnika hrvatskihobavještajnih služba.
ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Na Vrhovnom sudu danas je održano ročište u povodu žalbe odvjetništva na nepravomoćnu presudu kojom je Vinko Žuljević Klica oslobođen optužbe da je iz bezobzirne osvete u svibnju 2002. s pet hitaca ubio Veselina Marinova, suradnika hrvatskih obavještajnih služba.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u žalbi traži ukinuće prvostupanjske presude zagrebačkoga Županijskog suda iz rujna 2003. te ponovno suđenje, tvrdeći da je u toj presudi pogrješno utvrđeno činjenično stanje.

Vrhovni sud naknadno će odlučiti hoće li prihvatiti žalbu i odrediti novo suđenje ili potvrditi prvostupanjsku presudu.

Od izvora bliska strankama u postupku, koji je želio ostati neimenovan, doznaje se da odvjetništvo u žalbi tvrdi da Žuljević nije u Marinova pucao u nužnoj obrani te da ga Marinov uopće nije napao, kako se navodi u prvostupanjskoj presudi.

Obrana, pak, u odgovoru na žalbu odvjetništva tvrdi da je prvostupanjski sud pravilno presudio i da je riječ o "školskom primjeru" nužne obrane, kazao je taj izvor.

Žuljević (46) nepravomoćnom je presudom oslobođen optužbe da je u zagrebačkom kafiću "NBA" s pet hitaca ubio Marinova.

Sudsko vijeće je presudilo da nisu dokazane tvrdnje odvjetništva da je Žuljević "namamio" Marinova s namjerom da ga ubije kako bi mu se osvetio jer ga je Marinov tajnim službama navodno označio kao organizatora skupine za ilegalnu nabavu i preprodaju oružja".

Sud je povjerovao obrani da je Žuljević pucao u samoobrani pošto je Marinov prvi "potegnuo" pištolj i zapucao. Pokraj ubijenog Marinova pronađen je manji revolver. Odvjetništvo je držalo da je pištolj možda podmetnut, no sud smatra do to nije dokazano.

Svjedočenjem bivšeg ravnatelja SIS-a Josipa Perkovića javnost je na suđenju doznala da je Marinov bio suradnik obavještajnih služba za područje organiziranog kriminala u Hrvatskoj i inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙