FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Finance" o procesu protiv Ljubljanske banke u Trstu

LJUBLJANA,1. listopada 2005.(Hina) - Ljubljanska banka očekuje da će seopćinski sud u Trstu proglasiti nenadležnim za rješavanje tužbeskupine hrvatskih i BiH štediša koje je u njihovo ime pred tim sudompokrenuo Božidar Vukasović.
LJUBLJANA,1. listopada 2005.(Hina) - Ljubljanska banka očekuje da će se općinski sud u Trstu proglasiti nenadležnim za rješavanje tužbe skupine hrvatskih i BiH štediša koje je u njihovo ime pred tim sudom pokrenuo Božidar Vukasović.

"Zauzimamo se da se sud u Trstu proglasi nenadležnim budući da Ljubljanska banka u Trstu nema imovine", izjavio je za poslovni list "Finance" Borut Ožura, direktor "stare" Ljubljanske banke na koju su prije 14 godina prebačena potraživanja štediša s područja bivše Jugoslavije. Ožura uz to tvrdi da štedni ulozi nekih od 715 Vukasovićevih klijenata u tom slučaju nisu potraživanja jer još nije istekao datum njihova prispijeća.

Vukasović je tužbu u kojoj štediše traže povrat desetak milijuna eura svoje štednje uložio na sud u Trstu jer u tom gradu podružnicu ima Nova Ljubljanska banka (NLB), osnovana 1994. godine ustavnim zakonom, odvajanjem od "stare" Ljubljanske banke.

Vukasović tvrdi da između stare Ljubljanske banke i NLB-a postoji kontinuitet i da je Ljubljanska banka u Trstu preimenovana u NLB s istim registarskim i poreznim brojem kod talijanskih vlasti.

"Umjesto da plaćaju gomilu odvjetnika, bolje bi bilo da pristanu na isplatu 12 do 15 milijuna potraživanja (s kamatama)", ustvrdio je Vukasović.

Predstavnica NLB-a Mojca Strojan izjavila je za "Finance" da je sudac Riccardo Merluzzi u četvrtak na šestom ročištu raspravu o slučaju odgodio za 12. listopada, ali da nije donio nikakvu odluku o dostavljenom dokaznom materijalu.

Vukasović naime tvrdi da će 12. listopada sudac izreći presudu.

"Konačno je prikupljena sva dokumentacija, obje strane moraju je usklađenu po datumima predati u roku tjedan dana", rekao je Vukasović koji predstavlja 715 štediša iz Hrvatske i BiH.

Za isplatu štediša Slovenija može upotrijebiti sredstva koja je dobila iz financijske sukcesije bivše Jugoslavije, ocjenjuje Vukasović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙