FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 12. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 12. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Uhićenje generala Ante Gotovine i njegovo izručenje sudu u Haagu neće biti uvjet za punopravno članstvo Hrvatske u EU, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw u britanskom parlamentu podnoseći u parlamentu izvješće o spremnosti Hrvatske i Turske za Europsku uniju, prenijela je u srijedu Hrvatska televizija u središnjoj informativnoj emisiji. Liama Foxa, zaduženog za vanjske poslove u Konzervativnoj stranci zanimalo je hoće li izručenje Gotovine Haagu biti uvjet za punopravno članstvo Hrvatske u EU. "Odgovor je ne. To nikada nije bio slučaj i to zbog prilično jasnih razloga. Mi nikada nismo očekivali da će Hrvatska, ako nije u poziciji, moći izručiti Gotovinu. Na kraju on bi mogao nestati, biti na nekom mjestu odakle ga ni najbolje obavještajne i policijske službe ne bi mogle izručiti", rekao je Straw odgovarajući na pitanje Foxa.

ZAGREB - Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU danas je usuglasio tekst rezolucije koja bi, kada je sutra usvoji Hrvatski sabor, trebala biti strateški dokument u procesu hrvatskog pregovaranja o punopravnom članstvu Hrvatske u EU. Rezolucija bi trebala obuhvatiti i hrvatske zahtjeve da se u pregovorima trebaju ishoditi što kvalitetnija izuzeća i prijelazni rokovi za područja koja su za Hrvatsku od posebne važnosti, poput brodogradnje i poljoprivrede, da se odgodi prodaja nekretnina strancima, itd. Predsjednik Odbora Ivica Račan i voditeljica izaslanstva u pregovorima s EU, ministrica vanjskih poslova europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović istaknuli su kako je želja Hrvatske ući u EU do 2009., ali uz zaštitu nacionalnih interesa. Po riječima ministrice proces pregovora, odnosno početak 'screeninga' - usporedbe hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU - otvara se već 20. listopada.

DEN HAAG - Nalog Haškog suda (ICTY) za uhićenje novinara "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića, nije izdan zbog optužnice za nepoštivanje suda, već zbog neodazivanja pozivu suda za izjašnjavanje o krivnji, izjavio je u srijedu glasnogovornik ICTY-a. "U vezi uhićenja Josipa Jovića postoji određeno nerazumijevanje. Želim razjasniti da je nalog za uhićenje izdan zbog njegovog neodazivanja pozivu za prvo pojavljivanje, a ne zbog optužbe za nepoštivanje suda", rekao je glasnogovornik Jim Landale. "Nadamo se da će Jović biti prebačen u Haag kako bi se u skladu s procedurom izjasnio o krivnji prema jednoj točki optužbe. Potom ćemo vidjeti što će se dogoditi", kazao je Landale. Landale je napomenuo kako su ostali novinari koji optuženi za nepoštivanje Haškog suda, došli pred sud, izjasnili se o krivnji, te se istoga dana vratili kući, što očekuje i Jovića.

ZAGREB - Moldavija najiskrenije čestita Hrvatskoj na otvaranju pregovora o članstvu s Europskom unijom, a taj početak pruža nadu Kišinjevu da će se i moldavske težnje za članstvom u EU moći realizirati, izjavio je u srijedu u Zagrebu moldavski predsjednik Vladimir Voronjin nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. "Donijeli smo najiskrenije pozdrave i čestitke Republici Hrvatskoj zbog početka pristupnih pregovora s Europskom unijom, a taj početak za Hrvatsku istovremeno je i nada za Moldaviju", rekao je Voronjin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Mesićem. Moldavski predsjednik doputovao je u srijedu u dvodnevni uzvratni službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednika Mesića, uoči summita srednjoeuropskih predsjednika kojem će također nazočiti.

OSIJEK - Predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Branimir Glavaš i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo borave u srijedu i četvrtak u Bruxellesu, gdje su obišli nekoliko lokacija radi otvaranja Ureda grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Ured ćemo otvoriti u roku od tri mjeseca s osnovnim ciljem da "pomognemo razvoju grada i županije kontaktima koje ćemo imati u Brusselsu vezano za pretpristupne fondove" kazao je u telefonskom razgovoru za Hinu iz Bruxellesa Branimir Glavaš. Dodao je kako se to prije svega odnosi na predstavljanje regije kao poljoprivredno najbogatije i mogućnosti razvoja zdrave hrane kao i zaštite okoliša. Istaknuo je kako se ovaj tjedan u Bruxellesu održavaju "Dani otvorenih vrata gradova i regija Europske unije" gdje su prisutni predstavnici svih 250 ureda i predstavništava u tom gradu.

SARAJEVO - Američki državni podtajnik Nicholas Burns koji se u sklopu svoje balkanske turneje nalazi u posjetu Bosni i Hercegovini izjavio je u srijedu u Sarajevu da je došlo vrijeme da ta zemlja započne s ozbiljnim izmjenama ustava napisanog prije deset godina u Daytonu i da dobije jednog predsjednika i jednog jakog premijera. "Sada je došlo vrijeme da se umjesto evolucije ide u dublje ustavne reforme ", kazao je Burns na konferenciji za novinstvo održanoj nakon sastanka s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima. Burns je izjavio da je nastupio trenutak da BiH dobije "jednog predsjednika, premijera s jakim ovlastima i učinkovit parlament kako je to u demokratskim europskim državama".

GAZA - Američkog i britanskog novinara u srijedu su oteli naoružani Palestinci u Khan Younesu, na jugu pojasa Gaze, priopćilo je palestinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Dvojica novinara oteta su dok su hodala ulicom u tome gradu, dodao je službeni predstavnik ministarstva Tawfik Abu Hussa. Ugurani su u automobil koji je odjurio u nepoznatom smjeru, rekli su svjedoci. Palestinski sigurnosni izvori izjavili su kako se nadaju da će dvojica novinara brzo biti puštena nakon intenzivnih pregovora vlasti s otmičarima. Otmice koje su dio ozračja opće nesigurnosti odlučno je osudila Palestinska samouprava koja ih ne uspijeva spriječiti.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u srijedu je ponovio da ne vjeruje u ozbiljnost hrvatskog prijedloga da se granični problemi riješe prepuštanjem spora međunarodnom pravosudnom tijelu i drži da bi problem trebalo riješiti bilateralno, uz nadzor Europske unije u sklopu hrvatskih pristupnih pregovora. Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, slovenski je ministar vanjskih poslova iznio mišljenje da je moguća arbitraža "ali u europskim okvirima" u kojoj bi Europska unija bila "svjedok, arbitar i pomoćnik" u nastojanjima da se problem riješi prije ulaska Hrvatske u EU.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u srijedu da će slovenskom kolegi Dimitriju Rupelu još jednom sugerirati da Slovenija razmotri hrvatski prijedlog da se rješavanje pitanja razgraničenja na moru povjeri međunarodnom pravosudnom tijelu. "Sugeriramo da Slovenija još jednom razmotri naš prijedlog da se pitanje razgraničenja rješava pred međunarodnim pravosudnim tijelom", izjavila je ministrica novinarima nakon sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

BAGDAD - Trideset osoba je ubijeno, a trideset pet ranjeno u srijedu u samoubilačkom atentatu u Tal Afaru, u drugom smrtonosnom atentatu u posljednja dva dana u tom gradu na sjeverozapadu Iraka, javlja policijski izvor. Petstotinjak osoba stajalo je pred vojno-policijskim centrom za novačenje kada se "kamikaza raznio usred mnoštva, oko podneva", izjavio je načelnik policije u Tal Afaru, 450 kilometara sjeverozapadno od Bagdada, general Najib Abdallah. Atentat se događa nakon samoubilačkog atentata na tržnici u tome gradu u kojemu je ubijeno 30 i ranjeno 45 osoba, tri dana uoči glasovanja o nacrtu Ustava.

ISLAMABAD - Američka državna tajnica Condoleezza Rice obećala je u srijedu više pomoći Pakistanu koji je prije četiri dana pogodio potres jačine 7,6 stupnjeva prema Richteru. U izjavi nakon razgovora s pakistanskim čelnicima, Rice je rekla da im trebaju šatori, voda i deke. "Bit ćemo s vama kad nas budete trebali. Bit ćemo uz vas ne samo danas nego i sutra", rekla je Rice na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Shaukatom Azizom. Procjenjuje se da je u snažnom potresu koji je pogodio Pakistan u subotu poginulo između 35.000 i 40.000 ljudi. Rice, koja je na turneji po regiji, doputovala je u srijedu iz Afganistana.

RAMALLAH - Palestinsko ministarsko povjerenstvo objavilo je u srijedu privremeno izvješće o uzrocima smrti povijesnog palestinskog vođe Jasera Arafata u studenome 2004. U izvješću koje se temelji na izvješću francuskih liječnika priznaje se da nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti i izražava nada da će to jednom biti moguće. "Francuski i palestinski liječnici zaključili su da medicina nije mogla pronaći lijek za bolesti od kojih je patio predsjednik", izjavio je palestinski premijer Ahmad Korej. Prema njegovim riječima, smrt nije bila posljedica "bakterije, virusa, mikroba, zloćudnog tumora ni aidsa, kao što je bilo rečeno". "Proučena je čak i mogućnost otrovanja, ali nije pronađen nijedan poznati otrov", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙