FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjesec borbe protiv raka: uz rano otkrivanje raka dojke veće šanse za izlječenje

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Rak dojke najčešći je oblikkarcinoma od kojega oboljevaju žene, no redovitim pregledima i ranimotkrivanjem bolesti mogućnosti izlječenja sve su veće, istaknuli sudanas čelnici Hrvatskog senološkog društva koje svake godine tijekomlistopada - Mjeseca borbe protiv raka, upozorava na potrebu prevencijete opake bolesti.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Rak dojke najčešći je oblik karcinoma od kojega oboljevaju žene, no redovitim pregledima i ranim otkrivanjem bolesti mogućnosti izlječenja sve su veće, istaknuli su danas čelnici Hrvatskog senološkog društva koje svake godine tijekom listopada - Mjeseca borbe protiv raka, upozorava na potrebu prevencije te opake bolesti.

"Cilj nam je povećati znanje žena o raku dojke, smanjiti strah i pokazati da je rano otkriveni rak dojke izlječiv", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog senološkog društva prof. Ivan Drinković.

Društvo je izradilo preporuke za prevenciju raka dojke - svaka žena iznad 20. godine života trebala bi se redovito samopregledavati, a one između 35. i 40. jednom godišnje podvrgnuti ultrazvučnom pregledu.

Za žene između 40. i 50. godine preporučuje se jedan preventivni mamografski pregled godišnje, no kako se kod nas na taj pregled dugo čeka, dovoljan je i jedan pregled u dvije godine. No, žene iznad 50. mamografski pregled trebale bi svakako raditi jednom godišnje.

Drinković navodi pozitivne pomake koje u prevenciji u Zagrebu ostvaruju tzv. mobilni mamografi - od veljače do kraja kolovoza pregledano je 3.136 žena, karcinom je otkriven kod četiri žene, a 53 ih je upućeno na daljnje pretrage i zahvate.

U Hrvatskoj danas ima 140 mamografa, a njihovo funkcioniranje uvelike ovisi o lokalnoj zajednici i spremnosti da financira njihov rad, kaže Drinković.

Dobre rezultate bilježe u Primorsko-goranskoj županiji, gdje se provodi pilot-projekt ranog otkrivanja raka s obzirom da je ta županija druga, iza Istarske, po učestalosti raka dojke.

Projekt je počeo na liburnijskom području, gdje se na pregled odazvalo 2.500 žena ili više od 70 posto pozvanih, a rak je otkriven kod 25 žena.

Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da je u 2003. zabilježeno 2.303 novooboljelih žena od raka dojke, a lani ih je od te bolesti umrlo 825.

"Broj novootkrivenih raste no to se može protumačiti i pojačanim preventivnim aktivnostima, pa su šanse za preživljavanje veće jer se rak otkriva u ranom stadiju", istaknula je prof. Marija Strnad iz HZJZ-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙