FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sok od šipka dobar za liječenje raka prostate

NEW YORK, 27. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sok od šipka (nara) možeusporiti razvoj raka prostate, pokazali su pokusi vođeni na američkomsveučilištu Wisconsin.
NEW YORK, 27. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sok od šipka (nara) može usporiti razvoj raka prostate, pokazali su pokusi vođeni na američkom sveučilištu Wisconsin.

Liječnik Hasan Muhtar i njegovi kolege ističu kako sok od šipka ima visoku razinu polifenola zbog čega je jači antioksidans od crnoga vina ili zelenog čaja.

Kada su znanstvenici u stanice raka prostate unijeli nisku koncentraciju ekstrakta šipka primijetili su usporavanje rasta istih stanica.

Kod raka prostate koje rastu pod utjecajem muškog hormona androgena i izražavaju specifični antigen prostate (PSA) liječenje s ekstraktom šipka smanjilo je receptore androgena i izražavanje PSA.

Kada su stanice raka prostate iz ljudi uštrcane u miševe hranjenje tih životinja šipkom odgodilo je pojavu tumora. Rast tumora je bio značajno usporen, a preživljavanje životinja produljeno.

Na pitanje treba li sok od šipka preporučiti oboljelima od raka prostate, Muhtar je kazao: "Na temelju naših podataka malo je vjerojatno da će to proizvesti nekakve negativne učinke i vrlo je moguće da će proizvesti pozitivne učinke".

Štoviše, kako je kazao, njegova je skupina utvrdila da ekstrakt šipka usporava rast raka kože tako da bi sok mogao biti koristan u liječenju drugih oblika raka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙