FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi testovi potvrđuju uspješnost cjepiva protiv HPV-a

sprečavalo rak vrata maternicepokazala je njegovu stopostotnu djelotvornost u blokiranju razvojabolesti i nastanka lezija koje se znaju pretvoriti u rak, objavila jefarmaceutska kuća Merck & Co.
TRENTON, New Jersey, 6. listopada 2005. (Hina/AP) - Prva velika studija eksperimentalnog cjepiva za sprečavanje zaraze humanim papilloma virusom (HPV) koje bi sprečavalo rak vrata maternice pokazala je njegovu stopostotnu djelotvornost u blokiranju razvoja bolesti i nastanka lezija koje se znaju pretvoriti u rak, objavila je farmaceutska kuća Merck & Co.

Gardasil, genetski proizvedeno cjepivo, blokira infekciju HPV-om tipa 16 i 18, koji se među više od stotinu tipova toga virusa smatraju najviše kancerogenima.

Oba se tipa prenose spolnim putem i oni izazivaju oko 70 posto svih slučajeva raka vrata grlića maternice.

I drugi tipovi HPV-a mogu izazvati rak vrata maternice i bolne genitalne virusne bradavice.

Oko dvadeset milijuna Amerikanaca zaraženo je nekim tipom HPV-a.

Završni stupanj studije o uspješnosti Gardasila obuhvatio je 10.559 spolno aktivnih žena u dobi od 16 do 26 godina u Sjedinjenim Državama i 12 drugih zemalja, a koje nisu zaražena HPV-om tipa 16 ili 18.

Polovina ispitanica dobila je tri doze cjepiva u šest mjeseci, a polovina placebo. Među onima koje i nakon šest mjeseci nisu bile inficirane virusom, nakon dvogodišnjega praćenja nijedna koja je dobila cjepivo nije razvila rak vrata maternice ili prekancerozne lezije, dok je od žena koje su dobile placebo 21 dobila rak ili lezije.

Studiju je financirao Merck.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙