FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Samo nekoliko cigareta na dan ugrožava srce

LONDON, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Pušači koji puše manje od petcigareta na dan i misle da im to neće naškoditi, morat će se dobrozamisliti jer su norveški znanstvenici dokazali da samo nekolikocigareta na dan utrostručuje opasnost od srčanih bolesti ili rakapluća.
LONDON, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Pušači koji puše manje od pet cigareta na dan i misle da im to neće naškoditi, morat će se dobro zamisliti jer su norveški znanstvenici dokazali da samo nekoliko cigareta na dan utrostručuje opasnost od srčanih bolesti ili raka pluća.

"Manje od pet cigareta na dan i kod muškaraca i kod žena povezano je s mnogo većom opasnošću od srčanih bolesti te s povećanim rizikom za rak pluća kod žena", rekao je dr. Aage Tverdal iz norveškoga instituta za javno zdravstvo u Oslu.

Studiju je objavio časopis Tobacco Control.

Istraživači su od 1970. do 2002. pratili zdravstveno stanje i pušačke navike 43.000 muškaraca i žena koji su na početku studije testirani na srčane bolesti.

Na kraju studije razlike u riziku za obolijevanje od raka bile su vrlo male. Kod muškaraca koji su pušili nekoliko cigareta na dan rizik za rak pluća bio je tri puta veći nego kod nepušača, dok je kod žena taj rizik bio čak pet puta veći.

Štetnost pušenja dokazana je i prijašnjim istraživanjima koja su pokazala da pušači umiru u prosjeku deset godina ranije od nepušača, a prestanak pušenja čak i u srednjim godinama može prepoloviti rizik.

Pušenje je rizičan faktor i za srčane bolesti i moždanu kap, a povećava i mogućnost zamućenja rožnice što može dovesti do sljepoće u starijoj dobi.

Tverdal i njegovi kolege tvrde da bi liječnici morali još više naglašavati da svoje zdravlje ozbiljno ugrožavaju čak i oni koji popuše samo nekoliko cigareta na dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙