FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smrtnost od raka u opadanju u SAD-u

WASHINGTON, 5. listopada 2005. (Hina/AFP) - Smrtnost od raka nastavljase smanjivati u SAD-u, ali je učestalost oboljenja kod muškaracaostala nepromijenjena dok je kod žena u blagom porastu, pokazali suslužbeni podaci objavljeni u utorak u listu "Journal of the NationalCancer Institute".
WASHINGTON, 5. listopada 2005. (Hina/AFP) - Smrtnost od raka nastavlja se smanjivati u SAD-u, ali je učestalost oboljenja kod muškaraca ostala nepromijenjena dok je kod žena u blagom porastu, pokazali su službeni podaci objavljeni u utorak u listu "Journal of the National Cancer Institute".

Opća stopa smrtnosti od raka smanjila se za 1,1 posto na godišnje u razdoblju od 1993. do 2002. godine. Kod muškaraca ta je stopa smanjena za 1,5 posto, a kod žena za 0,8 posto.

Među muškarcima učestalost oboljenja od raka ostala je identična u istom razdoblju iako se kod žena povećala za 0,3 posto na godinu u razdoblju od 1987. do 2002.

Ove se godine podaci odnose na 15 oblika raka u pet osnovnih rasnih i etničkih skupina stanovništva za razdoblje od 1995. do 2002. godine.

Učestalost raka kože (melanom), kostiju i bubrega kao i raka crijeva, rektuma, grla, pluća, usne šupljine i želuca ja smanjena.

Smrtnost je smanjena kod 12 od 15 najčešćih oblika raka kod muškaraca.

Učestalost obolijevanja od raka krvi (leukemija), limfnog sustava, pluća, mjehura, prsa i tiroidne žlijezde u porastu je kod Amerikanaca.

S druge strane, rak grlića maternice, crijeva, rektuma, usta, jajnika i želuca postali su rijeđi u istom razdoblju. Kod žena smrtnost se smanjila za devet posto u 15 oblika raka u razdoblju od 1992. do 2002. godine.

Osim toga, učestalost obolijevanja od raka krvi (leukemije), raka prostate, pluća, želuca, jetre, kostiju i grla češća za je za 25 posto kod crnaca. Smrtnost nakon što je osoba bolovala od nekog od oblika raka češća je za 43 posto kod crnaca nego kod bijelaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙