FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija u RH predstavila projekt prevencije trgovine ljudima

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Italija je Europskoj unijidonijela avangardni zakon o borbi protiv trgovine ljudima, a njezin suuspješan primjer slijedile i druge članice EU, rečeno je u srijedu uZagrebu na predstavljanju projekta "Prevencija trgovanja ljudima".
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Italija je Europskoj uniji donijela avangardni zakon o borbi protiv trgovine ljudima, a njezin su uspješan primjer slijedile i druge članice EU, rečeno je u srijedu u Zagrebu na predstavljanju projekta "Prevencija trgovanja ljudima".

Talijansko veleposlanstvo i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) predstavili su u srijedu projekt osmišljen za prostor Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Mađarske kao i TV spot namijenjen senzibilizaciji javnosti i potencijalnih žrtava za taj oblik modernog ropstva.

"Prevencija je najbitnija u borbi protiv trgovine ljudima", kazao je

zamjenik prefekta za ljudska prava i imigracije u talijanskom ministarstvu unutarnjih poslova Ugo Righini.

Trgovina ljudima (trafficking) unosna je ilegalna "gospodarska grana", treća po prometu iza trgovine drogom i oružjem koja godišnje pogađa 900.000 ljudi i ostvari dobit od sedam milijardi dolara, navodi se u brošuri hrvatskog ogranka Međunarodne organizacije za migracije (IMO), koja blisko surađuje s vladama u borbi protiv traffickinga.

Zbog svoga geopolitičkog položaja Italija je predvodnica u borbi protiv trgovine ljudima i taj je problem počela proučavati još 1996., da bi 1998., donijela i prvi zakon o trgovini ljudima koji su, zbog njegove djelotvornosti, počele preuzimati i druge države EU.

Osim niza mjera za sprečavanje traffickinga avangardni talijanski zakon sadrži i odredbe za pomoć žrtvama - od asistiranog povratka u domovinu do intersocijalizacije djevojaka uhvaćenih u prostituciji.

Djevojkama se nudi šestmjesečna dozvola boravka, s mogućnošću produljenja u zamjenu za intersocijalizaciju, napomenuo je Righini.

Od 1998. do 2004., u Italiji je izdano 4287 dozvola boravka za socijalno ugrožene osobe, a od 2001. godine do danas 250 djevojaka vraćeno je u svoju domovinu.

Talijanski projekt prevencije trgovine ljudima prošle je godine bio predstavljen u Albaniji, Moldaviji, Ukrajini te Rumunjskoj, istočnoeuropskim zemljama s jakim emitivnim potencijalom žrtava traffickinga u kojima je jako izražen problem trgovanja djecom i zato je upravo taj segment bio naglašen u projektu.

Prema riječima predstavnice hrvatskog IOM-a Lovorke Marinović, za Afriku- iz koje se u Italiju slijeva velik broj ilegalnih imigranata- koncipiran je i poseban projekt usmjeren na afričke specifičnosti.

Italija je realizirala televizijski spot u svrhu osvještavanja potencijalnih žrtava o opasnostima zamamnih obećanja o lakoj zaradi u inozemstvu koja često vode u ropstvo.

"Nadasve pozivam tv kuće da ga što više prikazuju... jer je vrlo važan kao inicijativa", rekao je Righini o spotu prikazanom novinarima.

Marinović je istaknula da je Hrvatska u svoj kazneni zakon ugradila i odredbu u kojoj se izrijekom kaže da je trgovina ljudima kazneno djelo, te da se očekuju izmjene zakona o strancima kojim će se predviđati skrb za žrtve, očito po uzoru na talijanski zakon.

To je i dio koji je Hrvatska obvezna provesti u sklopu pravnih stečevina (acquis communautaire) za pristup Europskoj uniji, napomenula je Marinović.

Hrvatska je realizirala treninge za 26 policijskih službenika koji su zatim educirali 1600 policijskih službenika, a u suradnji MUP-a i drugih nadležnih službi ostvaren je i niz spotova, plakata i upozoravajućih letaka koji bi se do kraja godine trebali naći na svim graničnim prijelazima, kazala je Emina Lišić iz tog ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙