FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Moguća arbitraža u europskim okvirima

LJUBLJANA,12. listopada 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel u srijedu je ponovio da ne vjeruje u ozbiljnosthrvatskog prijedloga da se granični problemi riješe prepuštanjem sporameđunarodnom pravosudnom tijelu i drži da bi problem trebalo riješitibilateralno, uz nadzor Europske unije u sklopu hrvatskih pristupnihpregovora.
LJUBLJANA,12. listopada 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u srijedu je ponovio da ne vjeruje u ozbiljnost hrvatskog prijedloga da se granični problemi riješe prepuštanjem spora međunarodnom pravosudnom tijelu i drži da bi problem trebalo riješiti bilateralno, uz nadzor Europske unije u sklopu hrvatskih pristupnih pregovora.

"Oni nas žele uvjeriti da je sve ono što smo postigli do sada nevažeće i nevažno. Pitam se neće li i sadašnji njihov prijedlog o arbitraži već sutra biti nevažeći", rekao je Rupel u srijedu u razgovoru za lokalnu postaju prilikom posjeta Janšine vlade pokrajini Gorenjskoj.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, slovenski je ministar vanjskih poslova iznio mišljenje da je moguća i arbitraža "ali u europskim okvirima" u kojoj bi Europska unija bila "svjedok, arbitar i pomoćnik" u nastojanjima da se problem riješi prije ulaska Hrvatske u EU. Pri tom se Rupel pozvao na svoj razgovor s europskim povjerenikom za vanjske odnose i sigurnost Javierom Solanom, dodajući da je Slovenija već član europske obitelji, a Hrvatska to tek želi postati.

Kako prenosi STA, Solana je u razgovoru s jednim slovenskim političarom ustvrdio da je potrebno postići dogovor između Slovenije i Hrvatske o cijeloj granici, onako kako je Slovenija s Italijom prije svog ulaska u EU morala riješiti pitanje liberalizacije prodaje nekretnina Talijanima. U tom poslu medijator je bio Solana, u ono vrijeme španjolski ministar vanjskih poslova.

Rupel je, govoreći za lokalni radio, rekao da bi se slično kao i ostali Slovenci želio posvetiti i drugim pitanjima, a ne samo Hrvatskoj koja je prošla "pubertetsko razdoblje" i sada se ozbiljno mora prihvatiti rješavanja problema sa Slovenijom kao zrela kandidatkinja za EU.

"Spremni smo na ozbiljan razgovor i dosta je bilo šale, želimo se posvetiti drugim poslovima", rekao je Rupel za lokalni Radio-Kranj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙