FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riješeno pitanje dozvola za cestovni prijevoz sa Slovenijom

LJUBLJANA, 7. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska i Slovenija dogovorilesu se o broju tranzitnih dozvola za teretni promet do kraja ove i uprvoj polovici slijedeće godine, a hrvatski prijevoznici moći će prekoSlovenije obavljati prijevoze i u sve države Europske unije s kojimaHrvatska ima bilateralne sporazume o transportu.
LJUBLJANA, 7. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska i Slovenija dogovorile su se o broju tranzitnih dozvola za teretni promet do kraja ove i u prvoj polovici slijedeće godine, a hrvatski prijevoznici moći će preko Slovenije obavljati prijevoze i u sve države Europske unije s kojima Hrvatska ima bilateralne sporazume o transportu.

Rezultat je to dvodnevnog rada Mješovite hrvatsko-slovenske komisije za međunarodni cestovni prijevoz tijekom kojega su se predstavnici dviju država dogovorili da se u ovoj godini razmijeni još 1500 dozvola i 5000 dozvola u prvoj polovici iduće godine.

Našli smo odgovarajuće rješenje za dozvole za treće države, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare pomoćnik hrvatskog ministra mora, turizma, prometa i razvitka Igor Maly.

"Napravili smo velik napredak i samo je pitanje vremena kad ćemo se dogovarati o međusobnoj suradnji, a ne restrikcijama na tržištu prijevoznih usluga", rekao je šef slovenskog izaslanstva u komisiji Miloš Pregl.

Dogovor omogućava hrvatskim prijevoznicima da ponovo preko Slovenije obavljaju prijevoze u sve ostale države EU-a s kojima Hrvatska ima bilateralne sporazume o transportu.

To je zadnjih 10 mjeseci bilo onemogućeno jer se Slovenija pozivala na izmijenjene uvjete i izvođenje posebne carinske uredbe Europske unije, što je pak dovelo do recipročnih mjera za slovenske prijevoznike na hrvatskim cestama.

Bruxelles je dvije države uputio da spor riješe međusobno, pa je tako danas praktično okončan "kamionski rat" s početka godine, potaknut različitim interesima prijevozničkih udruga u dvije države.

Slovenska strana drži da je s današnjim dogovorom liberaliziran bilateralni i tranzitni transport, dok je oko prijevoza u treće države to još samo pitanje vremena.

Međudržavno povjerenstvo za cestovni prijevoz ponovo bi se trebala sastati polovicom iduće godine i dogovoriti broj dozvola do kraja 2006.

(Hina) xfl yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙