FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Slovenija ne isključuje arbitražu

LJUBLJANA,11. listopada 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel izjavio je u utorak kako se nada da će hrvatskastrana proučiti stajališta koja je iznio u svojem pismu hrvatskojministrici vanjskih poslova Kolindi Grabar Kitarović, dodajući daSlovenija ne isključuje mogućnost arbitraže o granici, ali da Hrvatskamora dokazati svoj kredibilitet.
LJUBLJANA,11. listopada 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u utorak kako se nada da će hrvatska strana proučiti stajališta koja je iznio u svojem pismu hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Kolindi Grabar Kitarović, dodajući da Slovenija ne isključuje mogućnost arbitraže o granici, ali da Hrvatska mora dokazati svoj kredibilitet.

Rupel je u utorak u telefonskom razgovoru iz Budimpešte, gdje je prisustvovao sastanku ministara vanjskih poslova država regionalnog partnerstva (Višegradska skupina, Austrija i Slovenija), za Slovenski radio rekao da se na kratko susreo i s hrvatskom ministricom Kolindom Grabar Kitarović i da mu je ona obećala odgovor na njegovo pismo.

"Hrvatska će, da tako kažem, morati malo sniziti svoj ton kad se radi o komunikaciji sa nama", rekao je Rupel.

"Stoji činjenica da je Slovenija u Europskoj uniji i NATO savezu, a Hrvatska nije. No, ne bih sada išao u sadržaj našeg pisma jer je ono tek poslano. Mislim da će ga Hrvatska pažljivo proučiti i analizirati sva pitanja koja ono sadrži", rekao je Rupel o pismu sadržaj kojega su u ponedjeljak objavili mediji.

Na pitanje može li se njegovo pismo razumjeti kao poruka da Slovenija u sadašnjem trenutku ne želi arbitražu ili druge oblike rješavanja otvorenih pitanja, primjerice preko sudbenih tijela, Rupel je rekao da je slovenska strana u više navrata istaknula da je za nju arbitraža mogućnost, ali da u pismu navodi uvjete koje bi za tu mogućnost bilo potrebno ispuniti.

"Da bi arbitraža bila moguća i da bismo se u konačnici mogli naći pred nekim sudom, Hrvati bi morali ispuniti određene uvjete koji su u mojem pismu navedeni", rekao je Rupel.

"Jedan od tih uvjeta je vjerodostojnost", rekao je dodajući da Slovenija u vezi s tim s Hrvatskom ima "slaba iskustva" i da Hrvatska primjerice nije pristala da se arbitražom riješi pitanje štediša Ljubljanske banke kako je predložila Slovenija.

"Tada Hrvatska jednostavno nije ispunila ono što je obećala", rekao je Rupel u telefonskom razgovoru iz Budimpešte za Slovenski radio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙