FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Nije pravo vrijeme za pisanje pisama Hrvatskoj

LJUBLJANA,12. listopada(Hina) - Budući da je Hrvatska tek započelaformalne pregovore s Europskom unijom, pismo slovenskog ministravanjskih poslova Dimitrija Rupela kojim je sugerirao Hrvatskoj da sepitanje granice riješi u okviru pregovora i bez arbitraže zapravo jepreuranjeno, ocjenjuje se u komentaru ljubljanskog dnevnog lista"Dnevnik" od srijede.
LJUBLJANA,12. listopada(Hina) - Budući da je Hrvatska tek započela formalne pregovore s Europskom unijom, pismo slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela kojim je sugerirao Hrvatskoj da se pitanje granice riješi u okviru pregovora i bez arbitraže zapravo je preuranjeno, ocjenjuje se u komentaru ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik" od srijede.

"Prema svim istraživanja 90 posto stvarnih pregovora odvije se u zadnjoj desetini raspoloživog vremena. Hrvatska je počela pregovore za ulazak u EU i dok ona traju pisanje pisama nema nikakvog značenja", a do te zadnje desetine ministar vanjskih poslova Rupel i premijer Janša ne bi trebali pisati pisma nego dati jasno do znanja slovenskoj javnosti da će neposredno pred odlukom o članstvu Hrvatske znati kako će glasovati, napominje se u komentaru.

Sve izjave i pisma prije toga prazna su diplomatska retorika i propagandni nastupi, osobito s obzirom na "čudno ponašanje slovenske diplomacije" koja, navodi komentator, na diplomatski način, ali javno, prijeti Hrvatskoj da sa Slovenijom pregovara "pred licem Europe", a s druge strane "po svaku cijenu gura Hrvatsku u EU".

"Istodobno slovenska diplomacija ne želi reći da postoji ključni uvjet bez kojega ne može doći do potpore Slovenije ulasku Hrvatske u EU. A to je sređivanje graničnog pitanja bez čega nije moguće riješiti niti pitanje ribolovnih zona i ekološke zaštite Jadrana. Kad bi slovensko stajalište bilo jasno, onda bi sva (sadašnja Rupelova) dopisna diplomacija bila nepotrebna, a spor bi mogao biti riješen barem pred sam ulazak Hrvatske u EU", razmišlja komentator "Dnevnika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙