FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH za reformu policije

SARAJEVO,11. listopada 2005.(Hina) - Zastupnički dom ParlamentaFederacije Bosne i Hercegovine podržao je u utorak sporazum o reformipolicije u BiH što su ga prošlog tjedna usvojili Narodna skupštinaRepublike Srpske i Vijeće ministara BiH.
SARAJEVO,11. listopada 2005.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržao je u utorak sporazum o reformi policije u BiH što su ga prošlog tjedna usvojili Narodna skupština Republike Srpske i Vijeće ministara BiH.

Federalni premijer Ahmet Hadžipašić uvodno je kazao da je sporazum u ponedjeljak razmatrala i prihvatila i Vlada Federacije koja je ocijenila kako on ispunjava zahtjeve Europske komisije te stoga otvara mogućnost početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji.

Sporazum definira uspostavu profesionalne i depolitizirane policije kojom bi se upravljalo s državne razine.

Hadžipašić je ipak izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su tijela vlasti Federacije praktično dovedena u poziciju izjašnjavati se o dokumentu koji je bez njihova sudjelovanja kreiran negdje drugdje.

Dio zastupnika tijekom rasprave također je negodovao zbog manjkavosti u ponuđenom sporazumu, to prije što on ne definira ustroj budućih policijskih regija što je i bio najveći kamen spoticanja tijekom ranijih pregovora o tom pitanju.

Voditelj izaslanstva Europske komisije u BiH Michael Humphreys također je apelirao na zastupnike da prihvate ponuđeni dokument kako bi se time otvorila nova faza odnosa sa EU.

Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) Mario Brkić u utorak je izjavio kako međunarodna zajednica očekuje da sporazum bude usvojen i u državnom parlamentu, i to što prije.

Također je naglasio da treba biti jasno da će buduće policijske regije svakako prelaziti postojeću međuentitetsku granicu gdje god to bude potrebno.

Kako se očekuje, sporazum o reformi policije u petak bi trebao razmatrati Zastupnički dom Parlamenta BiH a odmah nakon toga i Dom naroda čime bi proces usvajanja bio i formalno završen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙