FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

dpa: Merkel kancelarka, SPD-u osam ministarstava

BERLIN, 10. listopada 2005. (Hina/dpa) - Njemačka agencija dpa javljaiz svojih izvora da će čelnica demokršćana Angela Merkel biti njemačkakancelarka, ali će zauzvrat socijaldemokrati u novoj vladi imati osamministarstava, dakle dva više od demokršćanske unije koja će pak izsvojih redova postaviti predsjednika parlamenta.
BERLIN, 10. listopada 2005. (Hina/dpa) - Njemačka agencija dpa javlja iz svojih izvora da će čelnica demokršćana Angela Merkel biti njemačka kancelarka, ali će zauzvrat socijaldemokrati u novoj vladi imati osam ministarstava, dakle dva više od demokršćanske unije koja će pak iz svojih redova postaviti predsjednika parlamenta.

Nakon razgovora na vrhu vođenih u noći na ponedjeljak, demokršćani (CDU/CSU) i socijaldemokrati (SPD) dogovorili su, prema dpa, sljedeću podjelu: kancelarska dužnost Angela Merkel, SPD dobiva osam ministarstava, i to financije, razvoj, pravosuđe, zdravstvo, okoliš, promet te rad i socijalnu skrb, dok demokršćanska unija dobiva resore obrane, unutarnjih poslova, gospodarstva i tehnologije budućnosti, poljeprivrede i zaštite potrošača, obrazovanja i znanosti te obitelji. Četiri ministarstva idu CDU-u, a dva CSU-u. Imena zasad nisu navedena, javlja dpa. Uz to će demokršćani postaviti i predsjednika Bundestaga.

U noćnim razgovorima na vrhu, drugima takvima, sudjelovali su uz kancelara Gerharda Schroedera Franz Muentefering, a osim Angele Merkel još predsjednik CSU-a Edmund Stoiber. Nijedna strana poslije razgovora ništa nije službeno izjavila. Tijekom prijepodneva u ponedjeljak prvo je svaka strana izvijestila predsjedništvo svoje stranke. Nakon toga je za 11.00 zakazana i treća runda razgovora na vrhu dviju strana, a nakon toga su demokršćanska unija i socijaldemokrati najavili da će oko 14.30 sati izvijestiti javnost o dogovoru, i to svaka strana za sebe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙