FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Carla Del Ponte nije popustila

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Carla Del Ponte je poznata po tomeda je iznosila najneugodnije stvari u najneugodnija vremena te nijevjerojatno da je u slučaju ocjene hrvatske suradnje sa sudom u Haagupopustila pred političkim pritiscima, ocijenio je u razgovoru zanjemački tjednik Der Spiegel Tom Koenigs, koordinator za ljudska pravau njemačkoj vladi i bivši posebni predstavnik UN-a za Kosovo.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Carla Del Ponte je poznata po tome da je iznosila najneugodnije stvari u najneugodnija vremena te nije vjerojatno da je u slučaju ocjene hrvatske suradnje sa sudom u Haagu popustila pred političkim pritiscima, ocijenio je u razgovoru za njemački tjednik Der Spiegel Tom Koenigs, koordinator za ljudska prava u njemačkoj vladi i bivši posebni predstavnik UN-a za Kosovo.

"Del Ponte je rekla da se stanje popravilo i ja joj moram vjerovati. Stoga što je, do sada, bila poznata po tome da govori najneugodnije stvari u najneugodnija vremena ne mislim da je ovoga puta popustila", rekao je Koenigs odgovarajući na pitanje o vezi dogovora o otvaranju pristupnih pregovora EU-a s Turskom i Hrvatskom i ocjene Del Ponte o punoj hrvatskoj suradnji u slučaju odbjeglog generala Ante Gotovine.

Na pitanje je li izručenje optuženih za ratne zločine još uvijek preduvjet za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom i ocjenu novinara kako je otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom ostavilo takav dojam u Srbiji Koenigs ističe kako je to pitanje viđenja načina na koji se želi doći do osumnjičenih ratnih zločinaca. "Uvjeren sam da što će se više Hrvatska približavati Europi to ćemo bliži biti i izručenju. I mislim da će otvaranje pregovora srednjoročno i dugoročno poboljšati stanje", drži Koenigs.

Koenigs u razgovoru ocjenjuje i da je poruka umirovljenog generala Ante Gotovine da će pristati na suđenju pred hrvatskim sudom pokazatelj da je on "stjeran u kut". "No ono što bi bilo pogrešno u vezi suđenja u Hrvatskoj je to da svi Europljani žele i trebaju podržavati jačanje suda u Haagu. Tu je također pitanje ravnopravnog odnosa prema svim ratnim zločincima. Mislim da je u redu da je Slobodan milošević u zatvoru u Haagu a isto želim i za Gotovinu", dodaje Koenigs u razgovoru.

Odgovarajući na pitanje je li odluka o otvaranju pristupnih pregovora EU-a s Hrvatskom bila jedina moguća i bi li uskraćivanje tih pregovora umanjilo izglede i za ostatak Balkana, Koenigs ocjenjuje da je to točno. "A postoje i razlozi da se mogućnost članstva proširi na te zemlje. Zaštita ljudskih prava jedno je do područja u kojima je EU bio najuspješniji. Od kada su razgovori s EU-om počeli poštivanje ljudska prava u Turskoj, Hrvatskoj a i u Srbiji ubrzano se popravilo (...). Svatko tko je radio u regiji zna da za te narode nema alternative za budućnost osim pridruživanja Europi", napominje Koenigs u razgovoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙