FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi na najvišim razinama u zadnjih 40 mjeseci

LONDON, FRANKFURT, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su zabilježile nove najviše razine u zadnjih 40mjeseci, predvođene naftnim dionicama uslijed skoka cijena nafte na 67dolara i u očekivanju novog podizanja američkih kamatnih stopa.
LONDON, FRANKFURT, 20. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su zabilježile nove najviše razine u zadnjih 40 mjeseci, predvođene naftnim dionicama uslijed skoka cijena nafte na 67 dolara i u očekivanju novog podizanja američkih kamatnih stopa.

Londonski Ftse indeks oko podneva je iznosio 5.429 bodova, gotovo nepromijenjen. Na dobitku od 0,4 posto bio je frankfurtski DAX indeks, dosegnuvši 4.944 bodova.

Strahovi da bi američka industrija nafte u Meksičkom zaljevu mogla pretrpjeti udar još jedne oluje nakon pustošenja izazvanog uraganom Katrinom podigli su cijene sirove nafte. Na dobitku su bili energetski divovi British Petroleum i Total, čije su dionice poskupjele za više od jedan posto.

Njemački indeks DAX oporavio se nakon jučerašnjeg 1,2-postotnog gubitka uslijed gotovo izjednačenog izbornog rezultata, pri čemu stranke sada pokušavaju sastaviti koaliciju."Činjenica da bi moglo potrajati dok ne postane jasan sastav nove njemačke vlade ukazuje na razdoblje neizvjesnosti, zadržavajući politiku u glavnim vijestima", navodi UBS u svojem izvješću.

Pozornost tržišta bit će usmjerena i sastanku Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed i odluci o kamatnim stopama, koje bi po procjenama mnogih ekonomista trebale biti podignute za daljnju četvrtinu postotnog boda, unatoč razaranjima prouzročenih uraganom Katrina prošli mjesec na američkim obalama Meksičkog zaljeva.

Na strani gubitnika izdvaja se britanski div maloprodaje Tesco, čije su dionice potonule 1,2 posto zbog upozorenja da bi visoke cijene nafte mogle pogoditi dobit kompanije.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 1,5 posto, na 13.148 bodova, najvišu razinu na zatvaranju od sredine lipnja 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙