FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od jačanja inflacije proganja dolar

LONDON, 9. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što je dosegnuonajvišu razinu prema euru u protekla tri mjeseca, tečaj američkevalute prema kraju prošloga tjedna počeo je kliziti zbog zabrinutostiulagača na svjetskim deviznim tržištima da su pretjerali s kupovinamadolara, a ojačali su i strahovi od moguće snažnije inflacije koja bimogla ugroziti američki gospodarski rast.
LONDON, 9. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što je dosegnuo najvišu razinu prema euru u protekla tri mjeseca, tečaj američke valute prema kraju prošloga tjedna počeo je kliziti zbog zabrinutosti ulagača na svjetskim deviznim tržištima da su pretjerali s kupovinama dolara, a ojačali su i strahovi od moguće snažnije inflacije koja bi mogla ugroziti američki gospodarski rast.

Tečaj eura početkom tjedna bio je potonuo na 1,1924 dolara, najnižu razinu u zadnja tri mjeseca, da bi se do kraja tjedna ponovno oporavio iznad 1,2 dolara, ojačavši u proteklih tjedan dana 0,8 posto, na 1,2122 dolara. Tečaj zelene valute izgubio je i 1,2 posto na vrijednosti prema švicarskom franku, koji stoji 1,2779 franaka za dolar.

Protekloga tjedna zaredale su nove izjave visokih dužnosnika američke središnje banke Fed o potencijalnoj opasnosti koja prijeti od jačanja inflacije, što ukazuje na daljnje zaoštravanje monetarne politike. Predsjednik podružnice Feda u San Franciscu Anthony Santomero posljednji je od troje Fedovih dužnosnika koji su najavili planove središnje banke da nastavi s podizanjem kamatnih stopa, ustvrdivši da je zabrinut oko inflacije. Ranije u utorak sličnu zabrinutost iskazao je i predsjednik podružnice Feda u Dallasu Richard Fisher, a u ponedjeljak predsjednik Fedove podružnice u Atlanti Jack Guynn.

I dok je to početkom tjedna davalo snage dolaru, rast njegova tečaja od srijede je posustao. Naime, analitičari ističu da je već mnogo dobrih vijesti ukalkulirano u cijenu dolara te da je najnoviji uzlet njegova tečaja uslijed očekivanja daljnjeg rasta kamatnih stopa otišao predaleko te da bi snažnija inflacija mogla nagristi američki gospodarski rast. "Tečaj eura prema dolaru uporno je padao, pa su neki počeli oklijevati s novim niskim razinama. Također, postoji tehnička podrška za tečaj eura u visini 1,19 dolara", kazao je Johan Javeus, valutni strateg iz SEB Merchant Bankinga.

U četvrtak je američka valuta zabilježila najveći dnevni postotni gubitak prema euru u zadnje tri godine jer su ulagači krenuli s njegovim prodajama dijelom zbog stava da su pretjerali s kupovinama zelene valute na temelju očekivanja viših američkih kamatnih stopa, a dijelom i zbog toga što se pribojavaju da će snažnija inflacija u SAD-u osujetiti gospodarski rast.

Europska središnja banka (ECB), pak, u četvrtak je ostavila ključnu kamatnu stopu u eurozoni na povijesno niskih 2,0 posto, ali je predsjednik banke Jean-Claude Trichet na novinskoj konferenciji iza zasjedanja rekao je da je potreban snažan oprez u pogledu inflacije i da će ECB podići kamatne stope ako se problem pogorša. "Utjecaj ECB-a i nadalje se osjeća diljem tržišta. Tema viših američkih kamatnih stopa zamijenjena je na tržištu strahom da će više kamatne stope osujetiti gospodarski rast", ocijenio je raspoloženje na tržištu Gavin Friend, valutni strateg Commerzbanke u Londonu.

Euru je pomogao i podatak o rastu uslužnog sektora u eurozoni tijekom rujna po najvišoj stopi u zadnjih 14 mjeseci. Pripomogle su mu i rastuće nade da će Socijaldemokrati njemačkog kancelara Gerharda Schroeder i čelnica konzervativnih Kršćanskih Demokrata Angela Merkel postići dogovor o velikoj koaliciji.

Od ostalih važnijih vijesti s deviznom tržišta ističe se slabljenje britanske funte prema dolaru za 0,11 posto, na 1,7615 dolara, budući je ulagače razočarao podatak o britanskoj industrijskoj proizvodnji u kolovozu te procjene da će BDP te zemlje u trećem tromjesečju rasti po stopi od tek 0,3 posto, što utire put snižavanju kamatnih stopa.

Istodobno, japanski jen ojačao je 0,3 posto, na 113,9 jena za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙