FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Odnosi Slovenije i Hrvatske "idu pogrešnim smjerom"

LJUBLJANA,8. listopada(Hina) - Odnosi Slovenije i Hrvatske idupogrešnim smjerom, navodi ljubljansko "Delo" od subote u komentaruposvećenom proglašenjenju slovenske epi-eko zone na Jadranu koju suhrvatska vlada i hrvatski Sabor proglasili ništavnom i pravnoneutemeljenom, predloživši i službeno da se spor riješi predmeđunarodnim pravosudnim tijelom.
LJUBLJANA,8. listopada(Hina) - Odnosi Slovenije i Hrvatske idu pogrešnim smjerom, navodi ljubljansko "Delo" od subote u komentaru posvećenom proglašenjenju slovenske epi-eko zone na Jadranu koju su hrvatska vlada i hrvatski Sabor proglasili ništavnom i pravno neutemeljenom, predloživši i službeno da se spor riješi pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

"Ako je za Hrvatsku još i razumljivo da država, stranke i mediji kao podmazani stroj neargumentirano brane stajališta njihove vlade, ne može se razumjeti stanje u Sloveniji. Kod nas su svi oni koji su skeptično dočekali prihvaćanje zakona o ekološkoj zoni, uz mišljenje da će to dugoročno naškoditi nacionalnim interesima, proglašeni izdajnicima naroda. Slovenski stručnjaci za granično-pravna pitanja ponavljaju stare fraze, a nove ultimativne okolnosti ne žele službeno komentirati", navodi u komentaru Rok Kajzer, dodajući da odnosi dviju država idu "pogrešnim smjerom" i da se pokazalo da se je "duh brijunske deklaracije" razišao poput dima, te da dvije države, "kako im preporučuju i u Bruxellesu" moraju staviti "karte na stol".

"Odbije li Slovenija ultimativni prijedlog o odlasku na međunarodnu sudsku instanciju, spretna će diplomacija iz Zagreba krivicu svaliti na Ljubljanu. U Zagrebu međutim dobro znaju da za Sloveniju u obzir dolazi samo arbitraža ili nov bilateralni sporazum. Sve u duhu međusobnog prijateljstva", navodi Kajzer.

Slovenska vlada suočava se s "kroničnom nevjerodostojnošću" druge pregovaračke strane i nalazi se "pred ključnim, povijesnim trenutkom", ocjena je komentatora.

"Pogrešno bi bilo misliti da je novo zaoštravanje samo slučajno. Radi se o učvršćivanju pozicija prije nečega što se tek treba dogoditi. Sada su tu upletene političke elite i nije riječ o ribarskim incidentima ili Jorasu i Podobniku. Hrvatska je poslala konačnu i jasnu poruku da nikad neće biti kompromisa: Ili polovica Piranskog zaljeva i kopnena granica prema sporazumu Drnovšek-Račan ili sudište", navodi komentator.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙