FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Proglašenje ekološke zone slovensko suvereno pravo

LJUBLJANA,23. rujna(Hina) - Proglašenje slovenske ekološke zone iepikontinentalnog pojasa "suvereno je pravo Slovenije", izjavio jeslovenski premijer Janez Janša u razgovoru za ljubljanski tabloid"Žurnal" od petka, osvrćući se na aktualne političke jesenske teme, anajviše na napade opozicije kako njegova vlada vrši pritisak nagospodarstvo i medije i da je u odnosima s Hrvatskom odstupila odplatforme koju je primjenjivala ranije vlada lijevog centra.
LJUBLJANA,23. rujna(Hina) - Proglašenje slovenske ekološke zone i epikontinentalnog pojasa "suvereno je pravo Slovenije", izjavio je slovenski premijer Janez Janša u razgovoru za ljubljanski tabloid "Žurnal" od petka, osvrćući se na aktualne političke jesenske teme, a najviše na napade opozicije kako njegova vlada vrši pritisak na gospodarstvo i medije i da je u odnosima s Hrvatskom odstupila od platforme koju je primjenjivala ranije vlada lijevog centra.

"Ostvarit ćemo pravo da proglasimo suverene zone u Jadranskom moru. To pravo naš je parlament zakonski potvrdio tek na pritisak moje stranke, a prijašnja je vlast dugo vremena inzistirala na stajalištu da nemamo to pravo i da je Slovenija zemljopisno prikraćena država", izjavio je Janša u vezi s prijedlogom njegove vlade da parlament u ponedjeljak po hitnom postupku donese zakon o proglašenju slovenske ekološke zone u Jadranu i slovenskom epikontinentalnom pojasu.

Na prijedlog Janšinih Slovenskih demokrata (SDS) slovenski je parlament 2003. godine donio izmjene pomorskog zakonika kojim je ukinuta njegova odredba da je Slovenija zemljopisno prikraćena država bez prava proglašenja zaštitnih zona na otvorenom moru.

"Slovenija je danas odgovorna pomorska država, što se iskazuje u njenoj brizi za ekološku ravnotežu Jadranskog mora", rekao je za "Žurnal" Janša, dodajući da u Hrvatskoj očekivana odluka slovenskog parlamenta ne bi smjela izazivati uzbuđenje.

"Riječ je o suverenom pravu naše države. Slovenija je nasljednica talijansko-jugoslavenskog sporazuma o razgraničenju epikontinentalnog pojasa, što je Italija izričito i priznala. O tome da smo naslijedili taj sporazum korektno smo obavijestili Hrvatsku, a i u budućnosti ćemo se zauzimati za sporazumno rješavanje svih pitanja na području sjevernog Jadrana", protumačio je Janša stajalište svoje vlade.

Na pitanje mogu li odnosi s Hrvatskom doći do točke "kad Slovenija više ne bi ovako bezuvjetno podržavala Hrvatsku" u njenom pristupnom procesu prema EU-u, slovenski je premijer sugerirao da će taj proces uvjetovati rješenjem pitanja granice na moru i da neće pristati na slabija rješenja od onih koja su bila predviđena "parafiranim sporazumom" bivših premijera Račana i Drnovšeka iz 2001. godine.

"U interesu je Slovenije da Hrvatska počne pregovore i da na južnoj granici dobijemo partnera koji uvodi europske standarde i čija vlada drži zadanu riječ i poštuje ono što je potpisala", rekao je Janša, dodajući da vjeruje da je Hrvatska svjesna kako će pristupni ugovor s njom morati potpisati Rumunjska i Bugarska te sadašnjih 25 članica, među njima i Slovenija.

"Uvjeren sam da hrvatska vlada ne želi da taj pristupni ugovor u slovenskom parlamentu doživi jednaku sudbinu kakvu je u hrvatskom Saboru doživio sporazum Drnovšek-Račan", izjavio je Janša.

Sve slovenske stranke ovih su dana najavile svoju podršku Janšinom zakonu o ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu, pa i stranke lijevog centra koje su, međutim, zatražile da se u budućim pregovorima s Hrvatskom o razgraničenju jadranskih zona vodi računa o vanjskopolitičkim elementima i da se oporbene stranke konzultiraju s vladom više nego do sada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙