FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski socijaldemokrati zabrinuti zbog Piranskog zaljeva

LJUBLJANA,12. rujna 2005.(Hina) - Slovenski socijalni demokrati (SD)postavit će premijeru Janezu Janši na rujanskom zasjedanju parlamentazastupničko pitanje o tome gdje je "crta kontrole" slovenske policijeu Piranskom zaljevu, najavio je u ponedjeljak predsjednik SD-a izastupnik u Europskom parlamentu Borut Pahor.
LJUBLJANA,12. rujna 2005.(Hina) - Slovenski socijalni demokrati (SD) postavit će premijeru Janezu Janši na rujanskom zasjedanju parlamenta zastupničko pitanje o tome gdje je "crta kontrole" slovenske policije u Piranskom zaljevu, najavio je u ponedjeljak predsjednik SD-a i zastupnik u Europskom parlamentu Borut Pahor.

Pahor je na konferenciji za novinare rekao da je to pitanje važno u svjetlu moguće arbitraže o granici i da treba znati je li brijunski sastanak slovenske i hrvatske vlade u pogledu kontrole u zaljevu nešto promijenio.

Pahor je rekao da je u vrijeme bivše vlade, kad je njegova stranka bila u koaliciji s liberalnim demokratima (LDS) tadašnjeg premijera Antona Ropa, vrijedilo pravilo da slovenska policija smije intervenirati i u prostoru od crte sredine do linije udaljene 300 metara od hrvatske obale u Savudrijskoj vali.

Slovenski mediji i oporbene stranke zadnjih su tjedana u više navrata optužile vladu premijera Janeza Janše da je na Brijunima pristala da policijske ophodnje dviju država ne interveniraju u slučaju "ribarskih svađa" jer je riječ o lokalnim problemima, te da su tako oslabljene slovenske pregovaračke pozicije. One se temelje na stajalištu o "cjelovitosti Piranskog zaljeva" koji po memorandumu slovenskog parlamenta iz 1994. u cijelosti pripada Sloveniji.

Slovenska diplomacija proteklih se godina u interpretacijama oko razgraničenja u zaljevu pozivala na "stanje od 25. lipnja 1991", tvrdeći da je tada kontrolirala cijeli zaljev, te na dogovor policijskih uprava iz Kopra i Pule iz veljače 1992. godine o kontroli prometa u zaljevu.

Pahor je na konferenciji za novinare rekao da unatoč tome što su hrvatska i slovenska javnost barem djelomično doživjele spominjanje arbitraže kao olakšanje, to ne znači ništa manje odgovornosti za političare jer bi i u slučaju da se odluče za arbitražu o tome morali zaključiti sporazum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙