FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Zakon o epikontinentalnom pojasu bit će prihvaćen

LJUBLJANA,22. rujna 2005.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša održaoje u četvrtak sastanak s predstavnicima svih parlamentarnih stranakana kojemu su predstavljena vladina stajališta o zakonu o slovenskomepikontinentalnom i ekološkom pojasu u Jadranu.
LJUBLJANA,22. rujna 2005.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša održao je u četvrtak sastanak s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka na kojemu su predstavljena vladina stajališta o zakonu o slovenskom epikontinentalnom i ekološkom pojasu u Jadranu.

"Pokazalo se da imamo ne samo većinsku nego gotovo konsenzualnu podršku i zakon će biti prihvaćen", izjavio je Janša nakon sastanka. Sastanku o zakonu koji će slovenski parlament razmatrati po hitnom postupku na zasjedanju u ponedjeljak nazočili su i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, te ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik.

O spomenutom zakonu raspravljao je u četvrtak i parlamentarni odbor za vanjske poslove koji će u ponedjeljak o tome održati još jednu sjednicu iza zatvorenih vrata, kako bi razmotrio vanjskopolitičke implikacije sporazuma.

Ministar okoliša Janez Podobnik rekao je u četvrtak zastupnicima vanjskopolitičkog odbora da Slovenija zakonom ne radi jednostrani korak u međunarodnim odnosima, a ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel da je Slovenija u sklopu trilateralnih razgovora o zaštiti Jadrana Italiji i Hrvatskoj nudila formiranje zajedničkog ekološkog pojasa, ali da one na to nisu pristale.

"Prihvaćanjem zakona o ekološkom i epikontinentalnom pojasu Slovenija će moći uspostaviti učinkovite mjere za zaštitu teritorijalnog mora i pristupa otvorenom moru temeljem međunarodnog i unutarnjeg prava", rekao je Rupel, obrazlažući potrebu da se zakon donese.

Rupel je istaknuo da Slovenija donošenjem spomenutog zakona potvrđuje svoje pravo "pomorske države" koja, kako je dodao, još iz vremena bivše Jugoslavije ima pravo na izlaz na otvoreno more.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙