FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski novinari dali potporu pritvorenom Joviću

SPLIT, 7. listopada 2005. (Hina) - Tridesetak splitskih novinara izsvih redakcija i dopisništava te kulturnih djelatnika okupilo se upetak na splitskom Narodnom trgu u znak potpore pritvorenom novinaruJosipu Joviću.
SPLIT, 7. listopada 2005. (Hina) - Tridesetak splitskih novinara iz svih redakcija i dopisništava te kulturnih djelatnika okupilo se u petak na splitskom Narodnom trgu u znak potpore pritvorenom novinaru Josipu Joviću.

Novinari su izrazili negodovanje zbog njegova, kako su ocijenili, nepotrebnog privođenja i zadržavanja u zatvoru na Bilicama.

Josip Jović je pritvoren u četvrtak na temelju naloga Haaškoga suda, koji ga je optužio za nepoštivanje toga suda zbog objavljivanja identiteta zaštićenog svjedoka za suđenja Tihomiru Blaškiću, u studenom i prosincu 2000.

Mladen Vuković, urednik kulture na Hrvatskom radiju, obraćajući se okupljenim kolegama novinarima, kazao je kako se "nakon zastare od sedam, osam godina, nakon što su svjedočenje zaštićenog svjedoka objavili gotovo svi mediji, sada proganja novinar koji je zbog svojih napisa i zalaganja za slobodu javne riječi dva puta dobio novinarsku nagradu Zlatno pero".

Vuković je pozvao haaško i hrvatsko pravosuđe da ne bude selektivno te da uoči Dana hrvatske neovisnosti, 8. listopada, posvjedoči kako je u trodiobi vlasti sudstvo doista neovisno.

Predsjednik Matice hrvatske u Splitu Josip Botteri rekao je da je zgrožen, dodavši da se "u novoj Hrvatskoj ne pamti takav progon pisane riječi i to", kako je kazao, "u Marulićevu gradu koji je uvijek bio slobodarski".

Pjesnikinja i novinarka Đurđica Ivanišević rekla je kako je u cijelom svijetu trend da se energičnije zaštite svi pisci bez obzira na svjetonazor i mišljenje. Podsjetila je na slučaj poznatoga turskog pisca Orhana Pamuka, zbog kojega se digla velika bura u Turskoj iako je, kako je rekla, ta zemlja dobila zeleno svjetlo za početak pregovora za ulazak u Europsku uniju.

Novinari su se na današnjem okupljanju na splitskom Narodnom trgu simbolično vezali lancima, a istaknute su i poruke, među kojima: "I ja sam Josip Jović", "Jozef K. jednako Josip Jović" aludirajući na roman Franza Kafke, "Branitelji Helene Puljiz - javite se", "Tužitelji - sretan vam Dan neovisnosti".

U splitsko dopisništvo Hine od jutros stižu tekstovi potpore Josipu Joviću od različitih stranaka i udruga, među kojima Hrvatske bratske zajednice u SAD-u, Hrvatskog bloka, Hrvatske čiste stranke prava, braniteljskih udruga prosteklih iz Domovinskog rata.

Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH) u priopćenju ističe kako "uhićenje novinara Josipa Jovića proizvodi nesigurnost te struke, a u konačnici to znači pokušaj suspenzije demokratskih načela i demokracije".

Zbog slučaja splitskog novinara i bivšeg urednika "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva danas je za 17 sati sazvao izvanrednu sjednicu.

Predsjednik HND-a Dragutin Lučić izjavio je kako je danas o slučaju Jović razgovarao s podtajnikom Međunarodne federacije novinara Oliverom Money Kyrleom, a već ranije je o tome izvijestio i glavnog tajnika Međunarodne federacije novinara Aidana Whitea te predsjednika europske federacije novinara Arnea Koeniga, zatraživši pri tome njihovu interpretaciju cijelog slučaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙