FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Građani Splita potpisuju peticiju za neizručivanje Josipa Jovića

SPLIT, , 29. rujna 2005. (Hina) - Na splitskom Narodnom trgu poslijepodne je počelo potpisivanje peticije građana Splita Vladi RepublikeHrvatske od koje se traži da ne dopusti izručenje novinara JosipaJovića Sudu u Haagu.
SPLIT, , 29. rujna 2005. (Hina) - Na splitskom Narodnom trgu poslije podne je počelo potpisivanje peticije građana Splita Vladi Republike Hrvatske od koje se traži da ne dopusti izručenje novinara Josipa Jovića Sudu u Haagu.

"Smatramo da je Josip Jović svoj posao obavljao visoko profesionalno i objavljivanjem transkripta svjedočenja zaštićena svjedoka napravio ono, što bi svaki dobar novinar napravio. Oni koji su štitili zaštićena svjedoka trebali su se bolje pobrinuti da transkript ne dođe do novinara. Pri zahtjevu Vladi da zaštiti Josipa Jovića pozivamo se na Ustavni zakon o suradnji s Haagom, u kojemu stoji da će se nalog za uhićenje odbiti ako se radi o optužbi za djela koja po Statutu Haškog suda nisu u njegovoj nadležnosti, što je upravo slučaj Josipa Jovića", stoji u peticiji.

Potpisivanje peticije organizirali su ogranci Hrvatskog novinarskog društva u Splitu uz potporu Predsjedništva i predsjednika HND-a Dragutina Lučića.

Peticiju je u samo dva sata poslije podne potpisalo više od 250 građana.

Haški sud (ICTY) je jučer izdao nalog za uhićenje novinara splitskog dnevnika Slobodna Dalmacija Josipa Jovića, nakon što se on u zakazano vrijeme nije pojavio na sudu i izjasnio o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda. Jović je optužen 9. rujna za nepoštivanje suda, zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću u ožujku 1998., u Slobodnoj Dalmaciji u studenom i prosincu 2000. godine, kada je bio glavni urednik lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙